Sting najavio novi rok album „57th & 9th“


Sting @ StudioSting je nekoliko poslednjih godina proveo pišući i nastupajući u mjuziklu „The Last Ship“ iz 2014. godine, koji je zasnovan na njegovom detinjstvu u postratnoj Engleskoj. U februaru je nastupao na poluvremenu NBA All-Star utakmice a trenutno je na zajedničkoj turneji sa Piterom Gabrijelom (Peter Gabriel) – The Rock Paper Scissors Tour. U intervjuu za magazin Rolling Stone, frontmen benda Police podelio je svoje planove za budućnost – novi rok album.

Album 57th & 9th nastavak je albuma iz 2013. godine, The Last Ship, na kojem se istoimenuti mjuzikl zasniva. Novo muzičko ostvarenje naziv je dobilo po raskrsnici koju Sting svakodnevno prelazi kako bi došao do studija. Album je slika muzičarevog povratka težem rok zvuku, od kojeg je već decenijama udaljen, sa dominantnim momentima gitarskog zvuka.

„Novi album je rokerskiji od bilo čega što sam do sada radio“, rekao je muzičar u intervjuu. „Ovaj album je neka vrsta omnibusa svega što sam radio, a akcenat je na većoj energičnosti. Veoma sam srećan što ću postaviti jarbool i gledati kako će ovaj brod da plovi.”

Odluka da „postavi jarbol” bila je impulsivna, a Sting ju je doneo prateći savet Martina Kjeršenbauma (Martin Kierszenbaum), njegovog novog menadžera i bivšeg predstavnika A&R, koji je takođe producent na novom ostvarenju. Snimanje je isto bilo veoma spontano. Sting je pisao u studiju na licu mesta, sa malom grupom muzičara, koja uključuje njegovog bubnjara sa turneje Vinija Kolajutu (Vinnie Colaiuta), gitaristu Dominika Milera (Dominic Miller) i Džerija Fuentesa (Jerry Fuentes) i Dijega Navaire (Diego Navaira) iz benda The Last Bandoleros, iz San Antonija koje takođe vodi Kjeršenbaum.

Takođe se u intervjuu Sting dotakao izvora inspiracije za povratak na rok scenu. Smrt prevelikog broja stvaralačkih ikona je najbolje oslikan u baladi „50,000”. Pevač je objasnio da pesma pokazuje šok koji nastaje kada neka od muzičkih zvezda umre – Prins (Prince), Dejvid Bouvi (David Bowie), Glen Frej (Glenn Frey), Lemi (Lemmy Kilmister). Sting smatra da su oni naši bogovi, na neki način i tek kada umru pominje se pitanje smrti.

Ostale pesme na albumu kao što su „Inshallah” i „One Fine Day” takođe nose snažnu poruku i pričaju mračne priče o migracijama i klimatskim promenama.

Kako album na površinu izbacuje teške teme, Sting je rekao da ne zna kakva su očekivanja. Kako tvrdi rokenrol je drugačiji nego nekada i više nije društveno kohezivan, kao što je nekad bio. Ali, na kraju je rekao da još uvek ceni element iznenađenja i ljudi su dobrodošli da to podele sa njim na njegovom putu.

Novi album 57th & 9th izlazi 11. novembra.

(Visited 424 times, 1 visits today)