Stereotype – “Incorporated”


StereotypeDomaći senzibilitet kroz internacionalne filtere.

Iz Salt Lejk Sitija pod ironičnim nazivom „Stereotype“ dolazi nam grupa balkansko-azijskog porijekla. Sami za sebe kažu da su supernova različitih kulturnih uticaja procijeđenih kroz američki filter i svoju muziku karakterišu beskrajnim nizom žanrova skupljenih pod jedan naziv „Incorporated“. Turneja pod nazivom „World Inc“ protutnjali preko Balkana, proteklo ljeto ostavila je bez daha publiku mnogih gradova našeg dragog poluostrva, razbijajući i posljednju sumnju da li svi mi možemo živjeti zajedno u miru na ovim prostorima. “Music is the answer”, svakako.

Šireći ljubav i pomijerajući granice vidika svojim društveno usmjerenim tekstovima, Ljubiša Mijatović (gitara), Velibor Brlek (gitara, vokal), Ivan Brlek (bas gitara, vokal), i njihov „posvojeni brat“ Joshua Sohn aka Josh na bubnjevima, predstavili su se publici Prijedora, Sarajeva, Tuzle, Makarske, Novog Sada, Zrenjanina i Beograda u okviru evropskog dijela turneje „World Inc“ promovišući svoj samizdat EP pod nazivom „Incorporated“.

Ljubiša Mijatović, prvi rođak braće Ivana i Velibora Brleka koji su 2002. iz Bosne otišli u SAD, upoznao je Josh-a na časovima tekvandoa i pozvao ga da se pridruži „familijarnim sesijama“ na kojima i nastaje ideja o „Stereotype“ jer se ispostavlja se da je Josh bio pokretačka karika koja je nedostajala. Nazivaju se i „Band of the Brothers“ jer kažu da funkcionišu kao prava familija, što se itekako osjeti na live nastupu.

Sa prizvucima koji na prvu podsjećaju na The Verve, The Killers, Franz Ferdinand, zabava tek počinje, jer se već na drugo slušanje izdvaja bezbroj etno, punk i indie nijansi. Na prvo slušanje karakterističnim i pamtljivim melodijama izdvajaju se numere „Supervillain“ i „Hubris“ dok se nakon druge šolje kafe uhvatite kako pomno slušate tekstove „World Ink“ i „Sympathy“ i pronalazite uticaje nebrojenih pank-rok stvari u posljednjih 30 godina.

Najzapaženiji nastup je svakako ovogodišnji beogradski „Beer fest“ mada je uticaj čitave „Stereotype“ atrakcije možda i bitniji u malim sredinama poput Prijedora i Tuzle upravo zbog razbijanja stereotipa o nacionalnoj netrpeljivosti koju na žalost, nikako da iskorijenimo iz svojih „u oboru vaspitanih“ umova.

Da li će odjek “Incorporated” zvuka bolje da se čuje u dalekoj tuđini nego u njihovim domovinama, zavisi od nas samih, od publike, od toga koliko nam je vremena potrebno da porazbijamo stereotipe u svojim glavama.

Linkovi:

Spotovi:

{youtube}V3EyT_9vGs4{/youtube}

{youtube}pneiZEdN9Xo{/youtube}

(Visited 88 times, 1 visits today)