Stari Indeksi na okupu


Članovi legendarne sarajevske rok grupe Indeksi, jedne od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji, okupiće se 3. oktobra u Sava centru kako bi održali još jedan veliki koncert pred beogradskom publikom, a u čast preminulih članova benda. Kroz ovu grupu je za četiri decenije postojanja prošlo više od dvadeset muzičara, a za ovaj koncert članovi Indeksa dolaze iz Amerike, Izraela, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Umesto neponovljivog pevača Davorina Popovića, s Indeksima će nastupiti: Aki Rahimovski, Massimo, Nina Badrić, Dado Topić, Kaliopi, Zoran Predin, Branko Đurić Đuro, Goran Karan, Ogi Radivojević, Bisera Veletanlić, Sead Memić Vajta, Đulijano, Irina Kapetanović, Tijana Dapčević i drugi.

Fadil Redžić, basista i autor čuvene pesme „Bacila je sve niz rijeku“, na beogradski koncert dolazi iz Atlante gde živi i radi kao ekspert za računarske sisteme, a povremeno svira bas u tamošnjim džez klubovima, a njegov brat Zoran Redžić, inače basista Bijelog dugmeta, zadužen je za tonsku realizaciju ovog koncerta. Fadil Redžić je bio član Indeksa od 1965. do 1996. godine i autor je i pesama kao što su „Balada“, „Moja Hana“, „Krivac si ti“…

Četvorica klavijaturista koji su obeležili različite periode grupe nastupiće ovoga puta zajedno u Sava centru. Poznati beogradski kompozitor i pijanista Kornelije–Bata Kovač bio je značajan autor u grupi pre nego što je formirao Korni grupu 1968. godine. Klavijaturista Ranko Rihtman zbog ovog koncerta dolazi iz Tel Aviva, a njegovo ime se vezuje za zlatni period Indeksa koji je počeo 1970. godine. Iz Portoroža dolazi Neno Jurin, klavijaturista koji je u Indeksima proveo 21 godinu, a nastupiće i Sinan Alimanović iz Leskovca koji je svirao klavijature 1980. godine, a zatim i od 1995. kada je grupa obnovljena.

Bubnjarska stolica u Indeksima je bila rezervisana za neke od najvećih jugoslovenskih talenata. Svoj pečat trajno je ostavio i Miroslav Šaranović koji je u grupi svirao u njihovoj zlatnoj eri od 1968. do 1973. godine, a koji u Beograd dolazi iz Kelna kako bi još jednom zasvirao neke od najvećih pesama koje su stvarale rok istoriju na ovim prostorima. Deo magije s koncerata Indeksa dočaraće i splitski veteran za bubnjevima Peco Petej koji je u grupu došao 1995. godine, težak zadatak da zameni preminulog Slobodana–Bodu Kovačevića imaće priznati sarajevski gitarista Vernes Ljuštaku. Scenografiju je uradio basista grupe „Teška industrija“ Ivica Propadalo, a dizajn Hana Kovačević, ćerka Slobodana–Bode Kovačevića.

Karte u prodaji
Ulaznice za koncert Indeksa i prijatelja mogu da se kupe u prodavnici „Jugotona“ (Nušićeva 27) i na blagajni Sava centra po cenama od 2.300, 1.900 i 1.600 dinara.

Autor: N. Džodan

Izvor: Blic Online

(Visited 120 times, 1 visits today)