Spotify o navodima o nepostojećim umetnicima: „Mi ne kreiramo i nikada nismo kreirali lažne umetnike“


spotify-logoRanije prethodne nedelje izveštaj na sajtu Vulture, pod naslovom ”Problem sa strimovanjem: kako su spameri, velike zvezde i tehnički giganti izigrali muzičku industriju“ predstavio je ozbiljne optužbe protiv Spotify-a, tvrdeći da je ovaj servis za strimovanje plaćao producentima da stvaraju pesme pod lažnim imenima koje su potom postavljane na premijum plejliste radi generisanja novca za sam servis.U pomenutom članku navodi se da „Ovo unapred plaćanje spašava kompaniju od pisanja pozamašnih čekova za strimovanje koje dolazi postavljanjem na plejliste, ali varaju korisnike koji misle da ti umetnici zaista postoje i ograničavaju mogućnosti pravim stvaraocima muzike da zarađuju novac“.

Ako je istina, ovi postupci najvećeg svetskog servisa za strimovanje muzike – sa oko 140 miliona aktivnih korisnika – bili bi vrlo neetični, ako ne i protivzakoniti, jer postavljanje muzike pod lažnim pretenzijama da bi se napunili sopstveni džepovi može predstavljati prevaru.

Billboard je kontaktirao autora članka Adama Rejmonda (Adam K. Raymond) da sazna koje izveštaje ima da potkrepi svoje tvrdnje, i on je naveo i citirao avgustovki izveštaj sa sajta Music Business Worldwide.

Spotify je snažno odbacio navode o nepostojećim umetnicima: „Mi ne kreiramo i nikada nismo kreirali lažne umetnike da bi ih postavljali na Spotify plejliste. Kategorična neistina, tačka.“ napisao je u mejlu portparol kompanije Spotify. „Mi plaćamo honorare – za zvuk i izdavaštvo – za sve pesme na Spotify platformi, i za sve što postavljamo na plejliste. Mi ne posedujemo prava, mi nismo izdavačka kuća, sva naša muzika je licencirana od strane vlasnika prava i mi ih plaćamo – ne plaćamo sami sebe.“

Veći deo članka na sajtu Vulture fokusiran je prvenstveno na pojedince koji „izigraju“ sistem sa pesmama koje često zbune publiku, uključujući izdavanje obrada pesama znatno većih umetnika, pogrešne nazive izvođača (Bob Segar), prilagođene plejliste (Happy Birthday songs) i ostale sitne prevare koje su postojale i na iTunes i drugim servisima mnogo pre nego što je striming postao dominantna muzička platforma.
Kada je od Spotify-a zatražen komentar u vezi „izigravanja“ sistema, isti portparol je izdao sledeće saopštenje: „Dok rastemo, uvek će biti ljudi koji pokušavaju izigrati sistem. Imamo tim koji konstantno prati servis radi primećivanja svakih aktivnosti koje bi se mogle pokazati lažnim ili pogrešnim za naše korisnike“.

(Visited 78 times, 1 visits today)