Soulfly vrelina u Novom Sadu


Još jedno žestoko i spektakularno veče u Novom Sadu u prostoru gde se u poslednje vreme odigrava mnogo velikih koncerata za pamćenje, a to je SKCNS Fabrika. U prilog tome je i koncert grupe Soulfly sa domaćim podrškama War Engine, Dreddup i Downstroy.
Početak večeri i početak zagrevanja označio je novosadski treš sastav War Engine koji su u pola sata nastupa emitovali ogromnu količinu entuzijazma i iskrene sirove energije. Trojac je svirao precizno i brzo. War Engine je bend koji treba što više promovisati i pružati im priliku da sviraju.

Nakon njih svoj set su imali Dreddup, pioniri industrijskog zvuka, koji veoma uspešno rade i stvaraju dve decenije. Visoka produkcija, kvalitetan zvuk, mnogo raznovrsnih semplova, preciznost karakterisali su i ovu svirku.

Downstroy iz Kikinde je imao najslabiji nastup uz dosta problema sa zvukom koji je davao nejasnu sliku dvojice gitarista. Popularana grupa sa armijom fanova ali izgleda da sreda 04. jul nije bilo njihovo veče.

Maks Kavalera je stari prijatelj i poznanik Srbije. U prethodnom periodu, mnogo puta je bio u Srbiji, u Beogradu i u Novom Sadu. Velika slava stečena u periodu legendarne Sepulture je apsolutno prenešena i na grupu Soulfly, a upravo je u Srbiji odavno postala obavezno štivo za svakog hard i hevi poklonika.
Kapacitet i broj karata je bio ograničen na 500 i bio je popunjen u potpunosti. Ova turneja je bila u svrhu promocije novog albuma koji će biti po uzoru na Chaos AD Sepulture.

Posle uvoda sa razglasa, koncert je otvoren pesmom „Frontlines“, a zatim melodičnim hitom „Prophecy“.
Odmah na početku koncerta bile su upečatljive dve stvari. Izlaskom Maksa na binu osetio se veliki autoritet. Nije bio preterano pokretljiv ali je samouvereno i sa velikim iskustvom vladao situacijom, binom, koncertom, poput iskusnog dirigenta. Druga upečatljiva stvar je nažalost postala uobičajena na koncertima širom Srbije, a to je loš zvuk. Maksova gitara je morala da se čuje glasnije, naročito jer on svira ritam, kao i generalno jačina zvuka celog benda. Bez obzira na te smetnje to nije ubilo energiju koncerta, a temperatura je rasla u svakom pogledu.

Sviraćemo sve stvari koje želite da čujete od nas i nove i stare!“, rekao je a potom je nastavljeno u žestokom ritmu „Fire“, „Blood Fire War Hate“, „No Hope No Fear“. Najznaimljiviji deo koncerta je bilo izvođenje pesme „Mars“ u kojoj je gitarista Marc Rizzo uzeo akustičnu gitaru i u slobodnom flamenko stilu imao svoju tačku od nekoliko minuta. Akustični momenat uz ostalu tešku mašineriju se odlično uklopio.

Njihova muzika je pod velikim uticajem ambijenta brazilske džungle, i plemenske kulture, a to su pokazali pesmama „Plata o Plomo“i „Back to the Primitive“.
Poslednja pesma je bila „Eye for an Eye“. A povratka na bis uz eventualno izvođenje neke Sepulturine pesme, nije bilo.

I ovo je još jedan koncert u nizu koji će ostati urezan u pmaćenje novosađana, a u poslednje vreme ih je bilo nekoliko velikih. Očekujemo i nadamo se da će taj trend da se nastavi.

(Visited 89 times, 1 visits today)