Sopot: Filozofija zemlje i svemira


Sopot bend, Banja LukaRege-dab-etno-dramenbejs sastav Sopot iz Banja Luke najavljuje da će 26. marta na prvom Long Night festivalu u Domu omladine Beograda između ostalog „predstaviti dio trećeg albuma“, koji je u pripremi pod radnim nazivom „Sopotnik“ i mogao bi se pojaviti do kraja godine.

„Planovi za ovu godinu su nekoliko manjih i jedna veća turneja po evropskim zemljama Francuska, Njemačka, Španija, Austrija, Holandija… Uz to planiramo da realizujemo spot za pjesmu „Kosmos“ koja će se naći na trećem albumu i u vidu singla, pa možda i objava trećeg albuma krajem godine“, najavljuje član Sopota Milan Mika Aćimović.

Kao jednom od najosobenijih muzičkih imena koje se pojavilo poslednjih godina u eks Yu regionu, Sopotu je pripala čast da na Long Nightu nastupom od ponoći do 01:00 zatvori program „Stejdža“ u Klubu DOB-a, gde će prethodno nastupiti sastavi Nova, Superhiks i 16x8x23x.

„Svi koji se odluče da poslušaju naš nastup moći će da vide energičan Sopot sa mnoštvom nesvakidašnjih zvukova, pa i onih najstarijih od kojih svi vučemo korjene, još iz vizantijskog doba kroz molske i durske harmonije, koje će nadamo se ostaviti jak i pozitivan utisak na publiku. Svaki naš nastup ima za zadatak da ostavi neki utisak na publiku kao što to čine pozorišne predstave. Nekad smo mračni, nekada puni optimizma, a sa druge strane kako i ne imati mračnije aranžmane ako već dolazimo i vučemo korjene sa Balkana“, kaže Aćimović.

Sopot je nastao 2005. godine kao autorski projekat Petra Topalovića, a nakon objavljivanja prvog CD albuma „DuBalkan“ (2007) postao je bend, sastavljen od muzičara koji su učestvovali u njegovom snimanju. Od prvog nastupa Sopot čine Milan Aćimović (prateći vokal, efekti, klavijature, bas), Đurica Štula (gitar), Saša Predojević (bubnjevi) i Petar Topalović (glas, efekti, bas). Sopot je drugi CD album „Equilibrium“ objavio za PGP RTS 2009. godine, a bend je trenutno u završnoj fazi rada na trećem albumu „Sopotnik“, kojeg pripremaju sa ton majstorom Sašom Kotnikom, inače toncem Kultur Shocka.

„Sopot će izdati svoj treći album u nizu nasljeđujući zvuk i karakter prvog i drugog albuma. ‘Sopotnik’ se bavi filozofijom svemira i Zemlje u njemu. Urađeno je jako mnogo materijala za treći album, kako to bendovi popularno zovu kosturi, ali opet rekli smo sami sebi da nećemo žuriti sa izdavanjem trećeg albuma dok u potpunosti ne budemo zadovoljni“, objašnjava Aćimović.

Što se tiče prvog Long Night festivala, na kome iste večeri na tri bine nastupa 12 izvođača iz Srbije i regiona, Aćimović kaže da je izbor po ukusu članova Sopota:

„Svi članovi benda će se složiti da se radi o zaista izgrađenim imenima na prostoru bivše Jugoslavije kada govorimo o grupama kao što su: Rambo Amadeus, Darko Rundek, Block Out i drugi… Drago nam je što vidimo da su na festu i Superhiksi sa kojima smo imali priliku da se družimo u Skoplju gdje smo takođe nastupali. DOB-a predstavlja i nama kao i većini Beograđana kultno mjesto i definitivno spada među tri top lokacije kada su koncert u pitanju. Iskreno se radujemo našem prvom nastupu u DOB-u, a opet sa druge strane ovo će biti naše četvrto gostovanje u Beogradu.

(Visited 88 times, 1 visits today)