Slušajte muziku koja oplemenjuje


Profesor psihologije sa univerziteta u Saseksu, Tobias Greitemeyer, istraživao je uticaj tekstova pesama na ponašanje slušalaca.

Istraživanje je sproveo na svojim studentima koje je podelio na one koji su slušali muziku sa ‘prosocijalnim’ (socijalno osvešćenim i pozitivnim) porukama u tekstovima, i drugu grupu, koja je slušala muziku sa tekstovima sa negativnim – mizoginim i nasilnim, ili neutralnim značenjem.

Rezultati su pokazali da su oni koji su slušali pozitivnije pesme (navode se Help od Beatlesa i Heal the World Micheala Jacksona, kao primeri u istraživanju) kasnije bili brižniji i obazriviji prema okolini.

Kada je u učionicama sa izmešanim grupama predavač slučajno oborio šolju sa olovkama sa stola i zastao dok ih je kupio, u najvećem broju, u oba slučaja, pomagali su oni koji su slušali pozitivne pesme (tj. pesme sa pozitivnim porukama).

Takođe upitani za učešće u drugom istraživačkom projektu, u trostruko većem broju odazvali su se opet studenti koji su slušali ‘prosocijalne’ pesme.

“Efekat je prilično konzistentan. Nisam očekivao da će biti toliko značajan”, rekao je Greitemeyer Guardianu.

Izvor:

Popboks.com

(Visited 43 times, 1 visits today)