Slovenački Laibach u Tvornici kulture


LaibachJedan od najvećih bendova u muzičkoj istoriji naše regije, slovenački Laibach, nastupiće u Velikom pogonu Tvornice kulture u petak, 09.05. u sklopu turneje na kojoj će promovisati novi album naziva Spectre.

Laibach se u Zagreb vraćaju nakon više sezona, no po prvi put do sada nastupiće u Tvornici kulture gde dolaze sa potpuno novim audio-vizuelnim programom. Naravno, sve će biti obojeno u album Spectre, njihov prvi nakon poznatog albuma Volk iz 2006. godine i dva side projekta, Laibachkunstderfuge i Iron Sky.

Album Spectre po mnogo čemu će označiti novo poglavlje u istoriji Laibacha. Velik i važan, ali usudili bi se reći i, opasan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela. Sad je došlo vreme da se puno toga promeni jer Spectre doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi. S novim tekstovima i pesmama Laibach, koji su uvek delovali kontraverzno ili odavali utisak da deluju, jasno zauzimaju stranu i svesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

Album otvara “The Whistleblowers”, zarazna i optimistična tema s klasičnim “militantnim i simfonijskim” štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak “Colonel Bogey Marcha i aludira na heroizam novih, “digitalnih” Prometeja slobode – Bredli Meninga (Bradley Manning), Edvarda Snoudena/ (Edward Snowden), Džulijana Asanža (Juliana Assangea).

“No History” ne pokazuje milost i ne ostavlja trunka sumnje – Laibach traže beskompromisnu akciju, zahtevaju hrabrost i odvažnost heroja “koji će biti vera nove političke sudbine”. U jednoj od strofa “No History” može se pronaći i mini manifest o albumu i poziciji grupe u odnosu na njihovu istoriju.

Među opasnim pozivima benda smestila se jedna od retkih Laibachovih ljubavnih pesama – “We Are Millions And Millions Are One” koja se bavi ljubavlju i odnosima u današnja nemoguća vremena, vremena ozbiljno blizu onima iz klasičnih anti-utopijskih dela poput “Mi” Jevgenija Zamjatina koje je bendu poslužilo kao inspiracija.

Spectre zatvara elegantna “Koran”, pesma koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svetu ili onom posle. Na neki način “Koran” se referira i na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svetu proteklih godina, a sam album dolazi do kraja nezavršenim, otvorenim notama klavira.

Album Spectre biće objavljen 3. marta 2014. godine nakon čega Laibach kreću na veliku turneju u sklopu koje će po prvi put nastupiti u Kini. Laibach Kunst izložba održava se u Hong Kongu od 17.02. do 20.03. nakon čega će grupa 21. održati predavanje na hongkongškom Univerzitetu, a dan kasnije i koncert.

U Veliki pogon Tvornice kulture dolaze u petak, 9.05.

Ulaznice za koncert nalaze se u prodaji po ceni od 85 kn do 31.01.2014. Od 01.02. cena će iznositi 95 kn, a na dan koncerta 110 kn.

Prodajna mesta:

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

(Visited 94 times, 1 visits today)