Šibenski post-rok bend Diskodelija predstavio novi singl i video „Samo“


DiskodelijaŠibenska post rok grupa Diskodelija čiji je debi album U vremenu 2014. godine zainteresovao širok krug regionalne publike i kritike, objavio je novi singl i video spot za pesmu „Samo“.

Objavljivanjem novog singla i spota, Diskodelija je pripremila teren za izlazak drugog albuma čiji, radni, naslov glasi Crvotočina. Plan je da album bude objavljen u prvoj polovini ove godine za izdavačku kuću Dancing Bear.

Singl „Samo“ kojim se Diskodelija upušta u avanturu drugog albuma zapravo je jedna od prvih njihovih autorskih pesama; u tadašnjoj postavi uz Ivu Grubišića gitaru je svirao i Ante Stošić koji je napisao tekst. Pesma je sa vremenom dobila novu muzičku sliku koju potpisuje ostatak benda pa ona danas u odnosu na prvu verziju zvuči znatno drugačije.

Prema rečima benda to je: „turobna i mračna pjesma, ali istovremeno ona je puna emocija i sjete pa kao takva odudara od bombastičnih hitova predodređenih za upoznavanje publike s novim materijalom, ako je ostatak materijala danas još uvijek nekome uopće važan. Nama kao i publici kojoj se obraćamo sigurno je pa je zato ‘Samo’ ništa bolja, ali i ništa lošija od ostalih pjesma. Ona je za nas tek izdvojeni dio zaokružene cjeline.“

Priča oko pilot singla Diskodelije zaokružena je i video spotom koji potpisuje Ante Storić, isti onaj reditelj koji je režirao video „Alija“ sa prvog albuma.

„Turoban, psihodeličan, potmuo, ali svjež postrokerski zvuk Diskodelije nije došao niotkuda: šibenska scena imala je krajem osamdesetih Close Distance, vrhunski bend sličnih karakteristika, čiji bubnjar danas udara ritam Diskodelije. S druge strane, ne treba se čuditi što je ovakav zreo glazbeni proizvod nastao upravo u atomskom skloništu pod nekadašnjom šibenskom Robnom kućom – album ‘U vremenu’ idealan je i sasvim logičan soundtrack postindustrijske depresije od koje se Šibenik sporo oporavlja već dvadesetak godina.
Diskodelija je na prvom albumu sažela staru londonsku psihodeliju, Manchester osamdesetih I njujorški HC između dva pola – tekstualnog i gitarističkog minimalizma s jedne strane, te raskošno razvučenih gothic melodija s druge.“
Marko Podrug za recenziju albuma U vremenu koja je objavljena 14.12.2014. na portalu ravnododna.com.

(Visited 114 times, 1 visits today)