Sevdah: muzičko putovanje kroz tri stoljeća


Sevdah (Damir Imamović)Od ponedeljka, 25. jula 2016. godine u svim boljim knjižarama u BiH možete naći prvu knjiga muzičara Damira Imamovića po imenu „Sevdah“. Radi se o prvoj knjizi o žanru sevdaha iz pera jednog od izvođača ove umetnosti. Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice ovim nastavlja ediciju posvećenu najvažnijim kulturno istorijskim fenomenima BiH. Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić dok je izuzetan dizajn uobličio Kenan Zekić. Knjiga se uskoro očekuje i na engleskom jeziku.

Knjiga „Sevdah“ Damira Imamovića studija je o sevdahu, njegovoj istoriji, turbulencijama i obrtima koji su doveli do onoga što danas zovemo žanrom okupljenim oko pesama po imenu ‘sevdalinke’.

„Sevdah“ donosi pregršt iznenađujućih činjenica i priča sa uzbudljivog sevdalijskog puta. Mnoge od njih po prvi put će biti objavljene na ovim stranicama. Važan doprinos sastoji se i u pokušaju da se iznađe alternativa estradnom svođenju sevdaha na repertoar ‘tužnih pesama’, ali i akademskom cepkanju žanra na njegove elemente koji se tematiziraju često van njihove međusobne veze: poezija, muzika, socijalni kontekst.

„Sevdah“ je knjiga jednog izvođača kojeg interesuje njegov zanat i njegova istorija, ali koji gleda u budućnost i traži nove puteve za svoju umetnost.

(Visited 608 times, 1 visits today)