Serbian Jazz BRE! – promocija albuma u UK Parobrod


serbian_jazzKoncertna promocija CD–a „Serbian Jazz BRE!“ istoimenog projekta, održaće se danas, 18. juna u 20h u UK Parobrod u ul. Kapetan Mišina 6a u Beogradu.

Projekat Serbian JAZZ BRE! iza sebe ima godinu dana putovanja po festivaliima i petnaest gradova u tri države gde je promovisana knjiga, priređena izložba, te nekoliko zapaženih nastupa benda, a sad i svoj prvenac.

Album je u većem delu sačinjen od autorskih kompozicija klaviriste Aleksandra Jovanovića, kao i nekolicine aranžmana poznatih srpskih autora. Njihova muzika predstavlja spoj modernog džez jezika i tradicionalnog melosa naših prostora.

Serbian JAZZ BRE! počiva na ideji da se slikom zabeleži trenutak „spiritualnog iskustva“, kroz koji muzičari ovog specifičnog žanra prolaze u momentu stvaranja.

U njegovom sastavu su: Nevena Jelić– vokal, Filip Krumes– violina, Aleksandar Jovanović- klavir, Marko Fabry– bas, Aleksandar Cvetković– bubanj, uz podršku istaknutih srpskih jazz umetnika trubača Stjepka Guta i perkusioniste Uroša Šećerova koji svojim gostovanjem doprinose šarenolikosti albuma.

Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju uklopljeni su u džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Koristeći improvizaciju, uz međusobnu interakciju, članovi benda na energičan i ekspresivan način, publici direktno prenose lične emocije i doživljaje sadašnjeg trenutka i stvaranja na licu mesta.

Cilj im je da, spajajući muzičku umetnost sa vizuelnim, promovisati srpsku umetnost i kulturu uopšte, te skrenuti pažnju na ljude koji su kreirali noviju istoriju umetničke muzike u Srbiji, kontinuirano se predstavljajući publici, na što većem broju festivala i kulturnih manifestacija u zemlji i inostranstvu.

(Visited 19 times, 1 visits today)