Sećanje na kraljičinog kralja


Freddie MercuryPosle dvadeset godina zvezda koja je ostavila neizbrisiv trag na muzičkom nebu sija istim sjajem. Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara. 5. septembra 1946. godine u Zanzibaru – današnja Tanzanija, bio je i biće jedan od najboljih vokala i šoumena na svetskoj rock sceni ikada.

Kao sedamnaestogodišnjak, usled političkih neprilika, došao je u Englesku. Prekretnica u njegovom životu desila se 1970. godine kada je upoznao Briana Maya i Rogera Taylora. Osnovali su grupu ‘Queen’ i od tada, sa puno uspeha ispisuju stranice muzičke istorije. Za dvadeset godina postojanja prodali su 190 miliona albuma, a na britanskoj top listi proveli su 1.422 nedelje tj. 27 godina. Neke od najvećih hitova poput ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Somebody to Love’, ‘We are the Champions’, ‘Crazy little thing called Love’, napisao je sam Freddie, a malo je poznato da je prepoznatljivi logo grupe Queen dizajnirao upravo Freddie.

Osim božanstvenog vokala koji je imao i raspona od 4 oktave, bio je odličan pijanista, svirao je i gitaru, a bio je i sjajan programer sintisajzera. Njegova Bohemian Rhapsody više puta je proglašavana za pesmu decenije, epohe, čak i veka.

Umro je 24. novembra 1991. godine u svojoj 45 godini, a tog dana muzika je pretrpela veliki udarac. Upala pluća bila je kobna za Freddie-a jer je njegovo telo bilo oslabljeno AIDS-om.

‘QUEEN’, predvođen Freddiem, imao je ogroman uticaj na velika muzička imena kao što su George Michael, RHCP, Iron Maiden, Robbie Williams, Guns n’ Roses i mnoge druge.

David Bowie, sa kojim je otpevao pesmu ‘Under Preasure’ izjavio je da je „Freddie sa glasom mogao da radi šta hoće a publiku je umeo da izbezumi“.

I danas, dvadeset godina nakon njegove smrti oseća se njegova prisutnost, harizma kojom je zračio. I dalje ne prođe ni jedan dan, a da nam ga Freddie ne ulepša svojim glasom sa radija ili televizije.

„Uvek će biti otelotvorenje savršenog frontmena – sveprisutni kanal komunikacije između benda i publike. On je proždirao život i slavio svaki minut. I kao kometa, ostavio sjajan trag koji će blistati za generacije koje dolaze.“, izjavio je Brian May.

(Visited 72 times, 1 visits today)