Sastav Eyot u programu Cully Jazz Festivala 2016


Eyot (Foto: Ivan Grlić)Sa zadovoljstvom obaveštavamo domaću javnost da je jedan od najuspešnijih srpskih džez sastava, Eyot pozvan da nastupi na ovogodišnjem Cully Jazz Festivalu.

Reč je o jednom od najznačajnijih džez festivala u Evropi, koji se održava svake godine u prvoj polovini aprila u Švajcarskoj, gradu Kaliju na Ženevskom jezeru. Cully Jazz Festival ima dugu tradiciju (osnovan je davne 1983. godine), privlači između 40 i 45 hiljada posetilaca svake godine, a programski obuhvata preko trideset koncerata na tri različite pozornice.

Nastup benda Eyot zakazan je za 8. april, a organizatori ih najavljuju kao „Nirvanu evropskog džeza“ i kao sastav koji predvodi evropski talas džeza neutabanim stazama. Pored nastupa, sastavu Eyot je ukazana i velika čast da njihova kompozicija „How Shall the Dust Storm Start?“ bude muzička podloga za zvanični trejler Cully Jazz Festivala.

Neke od najvećih zvezda ovogodišnjeg, 34. izdanje Cully Jazz Festivala su Ibrahim Maalouf, Wayne Shorter, Ibeyi, Kenny Garrett, Dianne Reeves, Terence Blanchard, Erik Truffaz, Hindi Zahra ou encore Richard Galliano, i drugi.

Eyot je bend iz Niša, nastao 2008. godine, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir; Slađan Milenović – gitara; Miloš Vojvodić – bubanj; Marko Stojiljković – bas gitara.

Do sada su objavili tri studijska albuma, pobednici Umbria Jazz Balkanic Windows takmičenja (2009), kao i Middem Off Showcase festivala u Kanu (2012).

Sa više od 100 koncerata u 20 zemalja širom sveta i odličnim prijemom od publike i kritike, Eyot se smatra jednim od najinteresantijih bendova koji dolazi iz Evrope u poslednjoj deceniji. Od značajnijih nastupa u zemlji izdvajamo nastup u glavnom programu 29. Beogradskog džez festivala i Nišville džez festivala, kao i mnoštvo inostranih nastupa: Midem – Cannes, Jazz Café London, Umbria Balkanic Windows, Dubai International Jazz Fest, Vicenza Jazz Fest, DOKfest Munich, Hong Kong Jazz Fest, Jazzy Colours Paris, Jarasum Jazz Fest, Preveza Jazz Fest, Alarma Punk Jazz Sofia, Kozlov Club Moscow, Panic Jazz Club Marostica, JZ Club Shanghai, b-flat Berlin

  • Foto: Ivan Grlić

(Visited 111 times, 1 visits today)