Santana i Nole na prvom mestu!


SantanaMagazin „Rolling Stone“ ga je proglasio za 15. najboljeg gitaristu svih vremena…i pogrešio!

Dve godine nakon što nas je na Kalemegdanu upoznao sa „crnom, magičnom ženom“, legendarni gitarista se vratio u Beograd kako bi podelio svoja „nova poznanstva“ i delić magije sa Srbijom

Tada je rekao je da „hipik koji će zajedno sa nama promeniti svet„, a sada je, na novoj svetskoj turneji na kojoj promoviše album „Guitar heaven: The greatest guitar classics of all time“ i na kojoj mu društvo pravi podjednako legendarni Džimi Klif, pokazao da svojom muzikom, pa makar na koncertu, menja svet…i ostaje isti. Ovaj matori šmeker koji svojim rifovima „otvara žene kao cvet“ i dalje je hipik koji je ’69. prašio na Vudstoku. Sve ostalo se promenilo, ali način na koji on stvara i zavodi muzikom…to je konstanta.

Većina fanova je došla u Arenu da jednim udarcem ubije dve muve, njih par hiljada da „za života“ vidi čoveka uz čiju je muzika rasla, ili čije je note, možda ni ne znajući, zviždala nakon filmova, ali svi su oni otišli misleći: „Valjda će nam doći ponovo…“.

Pošto je Klif zagrejao hiljade fanova u Areni, svetla su se ugasila, začuo se zvuk gitare koji biste prepoznali bilo gde i na binu je izašao ON.

Ko je broj jedan?“, upitao je Karlos na početku koncerta, a publika mu je, naivno, odgovorila: „TI!“.

„Đoković, Novak Đoković! I vi zajedno sa njim“, rekao je Karlos i još jednom nas podsetio na Noletov trijumf i dobio ovacije publike. Uz dubok naklon i poljubac, počeo je da sipa note vredne svake pare koju su njegovi fanovi izdvojili za koncert.

Zvonki, čisti tonovi Santanine gitare su se rasuli po Areni, a čovek koji je latino ritam pomešao sa jazz improvizacijama i dobio rok, „provozao“ nas je kroz decenije muzike koja je nastajala pod njegovim prstima.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU.

Black, magic woman“ je ponovo šetala Beogradom, a njegova žena, Sindi Blekmen, nam je probola srce u pesmi „Corason espinado“. Pevala je Arena, plesala salsu, gledala magiju nežnog poljupca supružnika, a onda zanemela…Sindi je sve samo ne nežan cvet! Kada se završila numera usledeo je njen solo na bubnjevima koji bi postideo Larsa Ulriha iz benda Metallica. Ludilo na bubnjevima je bio njen poklon nama i hvala joj!

Iako oženjen, Santana je ostao ono što jeste – čovek na misiji…“Udahnite i usmerite vaša srca i duše ka ženama. Mi volimo da usrećujemo žene jer, kada ste vi srećne, sve je divno…kada ste nesrećne, ni Dalaj Lama, ni Papa, ni Barak Obama ne mogu da vam pomognu! Ovo je za vas“, rekao je Santana i poklonio nam „žensku omiljenu“ – „Maria, Maria“.

{youtube}B9J24RptJI0{/youtube}

Ovacije ženskog dela publike su trajale dugo i nakon što je „Marija otplesala uz zvuke gitare ‘played by Carlos Santana'“, a dobro raspoloženje i aplauzi koji su prekidali Santanine pesme, ostaće dobar podsetnik i domaći zadatak svima koji stanu na „Karlosovu binu“ u skorije vreme.

Šta se promenilo od kada je poslednji put nastupio u Beogradu? Oženio je Sindi Blekmen, a magazin „Rolling Stone“ ga je proglasio petnaestim najboljim gitaristom svih vremena. Na ženidbi mu čestitamo, a na plasmanu…Možda nije na mestu, (u svetlu činjenice da rifovi i dalje odzvanjaju u glavama svih koji su proveli veče na koncertu) ali Ričards i Pejdž nas nikada nisu zavodili muzikom kao ovaj matori šmeker.

Nastupao je na Vudstoku, osvojio osam Gremija za album „Supernatural“, mlađim generacijama dao „Smooth“ sa Robom Tomasom, „Turn the lights on“, „žensku omiljenu“, a koncertom u Areni kupio sebi još 40 godina ljubavi.

Ima mnogo (bar 14) gitarista kojima pristaju otrcane kvalifikacije „kralj, bog, legenda, vrhunski umetnik, gitarista bez premca…“, ali samo za jednog možemo da kažemo da „svira kao Karlos Santana“.

Neprikosnoveno.

  • Autor: Dragana Tomašević
  • Foto: Petar Stojanović
  • Izvor: Mondo.rs
(Visited 39 times, 1 visits today)