SAMOSTALNI REFERENTI – The greaTESTIS Hits


Samostalni referenti - The greaTESTIS HitsPostoje 16 godina, iza sebe imaju stotine koncerata, album su snimali četiri godine i konačno ga objavili u novembru 2011. godine.

„Samostalni referenti“ su možda i jedini pravi predstavnici srpskog ska-punk zvuka. Njihove svirke su energične, a zvuk je prepoznatljiva plesna mešavina ska i punk muzike, pojačana violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajeni u ovim muzičkim pravcima.

Sve ono što su radili 16 godina, našlo se na prvencu „The greaTESTIS Hits“. Napravili su odličan mix svega što smo slušali ovih godina i onoga što će se zasigurno tek slušati. Stare pesme dobile su potpuno novi zvuk, produkcijski mnogo su kvalitetnije i tek sada moglo bi se reći da su kompletne. Ovo je jedan od onih albuma koji „drže tenziju“ i uz koji ne možete da mirujete. Čak i ako sedite dok slušate, neizbežno je da makar cupkate nogama.

Na početku talas oduševljenja zbog glasa koji mi je oduvek bio tolikoo sexy! Uvodni intro u vidu govora Joea Strummera, jednog od bendovih idola, koji se završava čuvenom rečenicom „Without people you’re nothin’ „ na samom startu šalje poruku koja se savršeno uklapa u ceo album. Na Intro se nastavlja „Ludilo“, zatim „Život je san“, pesma za koju su snimili spot i koja je sama po sebi hit. Slede „Paradoks“ i „Žene i vino“, pesme koje su naišle na sjajne reakcije kod publike. Ovaj album je zaista dobar, s obzirom na razne poteškoće na koje su nailazili za ovih 16 godina, zadovoljna sam jer je konačno i izašao. A odavno mu je vreme bilo.

Ono što mi se ne dopada je totalna nerazumljivost italijanskog jezika u pesmi „ItalijanSKA“. Nisam ja veliki poznavalac italijanskog jezika tako da ne bi bilo fer previše da im sudim o tome, ali…jezik koji je toliko pevljiv i tako lako prepoznatljv ovde mi je, blago rečeno, mršav. Za celu pesmu, razaznala sam tek po koju reč. I to me baš nervira jer mi je pesma skroz simpatična. Kad već pričam o onome što mi se baš i ne dopada previše je definitivno pesma „Toreador“. Pesma na kojoj je Prljavi Inspektor Blaža gostujući vokal. Da pojasnim, pesma jeste vesela, jeste vrckasta, jeste tačno ono što očekujemo od Blaže, ali je isto tako savršena za neku dečiju emsiju. Moj sin, recimo, odlično reaguje na nju, tako da možda i nije tako loše imati jednu pesmu za mlađe uzraste, da se na vreme regrutuju u vojsku fanova.

Ipak je mnogo više onih pesama koje mi se dopadaju. Izdvojila bih pesmu „Ja bih da živim“ koja mi zvuči totalno zrelo što melodijski što tekstualno i prosto MORA biti hit, i pesmu „Devedesete“ koja me, ne mogu reći vraća, ali svakako podseća na hitove šezdesetih, ali sa produkcijom novog milenijuma. Baš bih da plešem dok je slušam!

Ali, ali, ali! „Rocksteady“, jedini instrumental na albumu i apsolutni pobednik u jakoj konkurenciji 19 pesama. Puštala sam je ponovo, ponovo i ponovo. I pustiću je sada ponovo. 🙂

Album se završava navijačkom „Chelsea, We Love You“. Mnogi im zameraju na lošem engleskom u ovoj pesmi, a pošto je meni italijanski draži, to mi je više i zasmetalo. Na engleskom im ne zameram uopšte. Ionako se danas vrte vrlo čudni „engleski jezici“ na MTV-u pa…što da ne.

Ovo je album prepun sjajnih duvačkih sekcija, punk i jazz prizvuka, ritma koji vas nosi, a vi jedino što možete da uradite je da se prepustite i uživate. Momci su se istinski trudili, odlično odradili posao (dobar deo albuma morali da snimaju dva puta) i zaslužili ocenu 9.

Spot za pesmu „Život je san“ i download albuma možete preuzeti ovde.

(Visited 56 times, 1 visits today)