S3ngs – Moderno trijezan (OSA Media)


S3ngs - Moderno trijezan (OSA Media)Posle Hladnog piva, Let-a 3, Urbana i još nekolicine njih, S3ngs-i su nešto vrlo kvalitetno što nam stiže sa Hrvatske rock scene i što svakako zaslužuje našu pažnju.

Iza vrlo harizmatičnog naziva S3NGS krije se zagrebačka rock trojka, tri prijatelja Čaka, Lički i mR. U muzičku avanturu krenuli su još u srednjoškolskim danima puni entuzijazma sa željom da naprave veliku karijeru, a sudeći po onome sto sam čula, to ih definitivno i čeka. Kako sami kažu, uzori su im bili U2 i OASIS pa shodno tome britanski rock je i muzička osnova ovog sjajnog mladog benda. Upoređivali su ih sa Električnim orgazmom, Azrom, Šarlo Akrobatom, što svakako mnogo govori o kvalitetu koji poseduju, a pravac za koji su ih vezivali je indie rock, pop, punk. Slušajući ovaj album rekla bih da su 3 u 1, od svega po malo.

Od kraja 2006. godine su i koncertno aktivni i za tih 5 godina imali su preko 80 koncerata širom Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na žalost, u Srbiji još uvek nismo imali prilike da ih čujemo, što će se sa novim albumom, koji uveliko pripremaju, nadamo se i promeniti.

Izdali su dva EP-a, „Gledam Balkan sa balkona“ i „S čim da te lupim“, a u oktobru 2010. godine izdat je i prvi službeni album „Moderno trijezan“ za nezavisnog izdavača OSA Media.

DISCIPLINA sa kojom otvaraju album, vrlo brza, pesma u kojoj glavni pečat ostavlja odličan gitarski deo, sa odličnim promenama ritma je ujedno i pesma propraćena spotom i uvodi nas u vrlo energičan album. Ono što me totalno oduševilo i kupilo je break izmedju prve dve pesme, „Ginossienees no.1“ Erica Satiea, koja svojom melodijom daje posebnu težinu tekstu prve pesme u kojoj je motiv naša, na žalost, svakodnevica-nasilje.

Posle Satiea, dolazi punk-rock UNIVERZALKA koja na prvo slušanje ostaje u ušima, vrlo melodična pesma uz koju definitivno ne možete mirno stajati.

MODERNO TRIJEZAN, naslovna numera koja potvrđuje da je osnovna nit ovog albuma promena ritmova i svakako odlična gitara u prvom planu.

MRAK SONG, specifična pesma. Kratka, sa vrlo malo teksta koji se ustvari ponavlja, ali vrlo energična i puna čvrstine.

FAKIN ZRAK, moj lični favorit. Na samom početku melodički vrlo lagana i pevljiva, pesma u kojoj su vokali najupečatljiviji, sa odličnim višeglasjem. Zarazno melodična, definitivno vas tera na…repeat! Vrlo lako je uživati u njoj.

JAKO DOBAR ŠTIH, pesma koja počinje sa jednim prividno mirnijim intrumentalom. Iako ovaj album obiluje sa vrlo čestim promenama ritma, ova pesma je lider u tome. U nekoliko navrata ubrzava i usporava da bi pred sam kraj pesme nakon sve bržeg ritma, kraj bio sasvim miran. Sviđa mi se bas gitara koja je u određenim delovima vodeća. Specifičan je tekst za koje ih „optužuju“ da su se namerili na muzičke kritičare, a ja bih pre rekla da su onima koji samo umeju da kažu kako nešto ne valja, poručili da pokušaju i sami da naprave nešto pre nego što bace blato na nečiji rad. I mislim da su apsolutno u pravu. Posle pesme „Faking zrak“, jedna od vodećih na albumu.

ULICE, još jedna veoma brza pesma koja naprosto puca od energije. Ponovo prisutna promena ritma, i deo solaža gitare, bubnjeva i bas gitare koje se nadovezuju jedno na drugo.

R’N’R’, za očekivati, jedna klasična rock numera, brza i energična, po svim standardima rocka.

SAMURAJ, još jedna brza pesma, slična nekolicini sa ovog albuma. Ono što S3ngs-i definitivno jesu.

ZLATNI PADOBRAN, recimo jedna od mirnijih numera koja, kako pesma ide ka kraju, dobija jedan čvršći i žešći zvuk, mada melodički i dalje jedna od mirnijih na albumu.

KRAJ, kako sam naziv i kaže, numera koja je poslednja na albumu. Jedna od minutažno kraćih pesma sa odličnim bubnjarskim uvodom kojem se pridružuje gitara. Kao što smo kroz ceo album mogli da čujemo, brzo i energično, to je što nam i ova pesma donosi.

Ono što se može čuti u nekih malo više od tridesetak minuta je sjajno muzičko izdanje, prepuno odličnih promena ritmova, sjajnih gitarskih delova, odličnih vokalnih sposobnosti, pesama koje ćete zapamtiti iz prve, ritmovi koji će vas definitivno naterati da plešete…skačete… tekstualno-surova realnost i današnjica je glavna nit koja se provlači kroz sve njihove pesme. Vrlo realni, kritikuju društvo u kom svi živimo na vrlo duhovito dovitljiv način. Album muzički vrlo zarazan, pre svega kvalitetan, sa pesmama koje su svaka za sebe vrlo promenljive, nestalne, ali isto tako sa vrlo jasnim početkom i krajem.

Sa nestpljenjem očekujem novi album, ali isto tako i prve svirke u Srbiji. Sigurna sam da na ovim našim prostorima imaju apsolutni prolaz jer kvalitet koji ovi momci imaju naša publika definitivno će prepoznati. Ocena ovog albuma – 4. Iako je posle ovakvog prvenca, vrlo teško dati nešto još bolje, ja u njih apsolutno verujem i za novi album, očekujem čistu peticu.

Spisak pesama:

 • 1. Disciplina
 • 2. Univerzalka
 • 3. Moderno trijezan
 • 4. Mrak song
 • 5. Fakin zrak
 • 6. Jako dobar stih
 • 7. Ulice
 • 8. R’N’R’
 • 9. Samuraj
 • 10. Zlatni padobran
 • 11. Kraj

{youtube}i2VVLT6nDrw{/youtube}

(Visited 35 times, 1 visits today)