„Royksopp”: Pravićemo šou na Tvrđavi


Najbolji norveški elektrosastav i jedan od najuticajnijih svetskih grupa „Royksopp“ nastupiće prvi put u Srbiji 10. jula na „Egzitu“ na novosadskoj Tvrđavi. Ovaj sastav čini Svein Berge i Tornbjorn Brutland, a publici će se predstaviti na „Mejn stejdžu“ trećeg festivalskog dana. U intervjuu koji je Svein dao za „Blic“ saznajemo kakav nas nastup očekuje na „Egzitu“, kako zvuči nov album „Senior“, te otkrivamo šta Svein i Tornbjorn rade kada nisu u studiju.

– Oduševljeni smo što dolazimo, što idemo negde gde nikada nismo bili. Oduvek smo želeli da probamo nešto novo, da istražujemo, da upoznajemo. Divno što ćemo to učiniti i kod vas – kaže Svein.

Šta ste spremili za nastup na „Egzitu“?
– Svaki momenat mora da bude poseban. Hoćemo odličnu zabavu, odličnu žurku! Želimo energiju, hemiju sa publikom. Želimo sve!

Da li ste čuli nešto o festivalu?
– Da, da, čuli smo da je odličan festival. Znatiželjni smo i zato i dolazimo. Mi se držimo one „život je suviše kratak da bi ispuštao bilo kakvu priliku“. Svuda idemo puni entuzijazma i želje za nečim novim.

Da li ćete puštati pesme sa novog albuma „Senior“?
– Želimo da nastup bude baš energičan. Album „Senior“ još uvek nije izašao, uskoro će, pre festivala. Ali on je daunsajd fazon. Dakle, da pustiš i uživaš, legneš. Nije za žurke. Ali biće nekih stvari sa tog albuma u miksu koji smo spremili za „Egzit“. Ma, biće fenomenalna žurka u svakom slučaju!

Nov album „Senior“ je drugi deo vašeg prethodnog albuma „Junior“.
– Prethodni „Junior“ je više energičan, pun je pop elemenata. Dok je „Senior“ nekako pun instrumentala, nekako je dubok. Hteli smo da ga napravimo iz dva dela. „Junior“ je nekako početak, a „Senior“ njegov kraj, retrospektiva svega. Čućete (smeh). Ja lično bih izdvojio pesmu „Senior Living“.

Svih ovih godina koliko ste na sceni ostali ste dosledni sebi, originalnom elektrozvuku, a poznati ste i po kombinaciji analognog sa digitalnim.
– Od kada smo se pojavili, trudili smo se da ostanemo dosledni sebi i zvuku koji volimo. Kada pravimo muziku, uvek pravimo ono što se nama dopada, ono što mi volimo da slušamo, ono u čemu bismo uživali da neko drugi pušta. Da ne zvučimo kao drugi. Puno vremena provodimo istražujući muziku i sve impresije spajamo u jedno – u „Royksopp“. Posebno se zabavljamo kada koristimo analogne mašine. Mnogo je zabavnije, a i lepše i originalnije zvuči. Daje mu taj šmek na kojem smo mi odrasli.

Koja je to muzika na kojoj ste odrasli?
– Dok su svi voleli hevi-metal i takav zvuk, mi smo voleli ono drugo što se tada nudilo, ono novo, još uvek neotkriveno, andergraund, ono što je počinjalo kao nova muzička revolucija. Elektroniku. Uživali smo u sastavima „Kraftwerk“, „Depeche Mode“… i danas uživamo. To su nam bili uzori. Tada smo visili po engleskim klubovima, slušali čikaški i esid haus, klupsku muziku, generalno.

– Ako bude nešto tako kao sa „The Knife“, naravno. Oni su fenomenalan bend čiju muziku obožavamo i poštujemo. Mi volimo sve – od Dejvida Bouvija, preko „The Knife“, do berlinske andergaund tehno muzičke scene.

Kako vi i Tornbjorn funkcionišete sve ove godine?
– Nas dvojica smo prijatelji još od detinjstva. Zajedno smo prošli mnogo stvari. Ceo život. Jednostavno, spojeni smo do kraja života. Veliki smo prijatelji, a tek onda ide „Royksopp“. I ime benda je nastalo iz našeg detinjstva.

Ispričajte nam kako je sve nastalo.
– Kada smo bili mali, omiljeni film nam je „Star Wars“. Imali smo male figure iz filmova i one pečurke puhare koje zgazite i one puknu i prave prašinu. Bacali smo te pečurke oko tih figurica i pravili atmosferu eksplozije i scena iz filma „Star Wars“. To nam je bila omiljena igra, tako smo proveli detinjstvo. Onda smo godinama posle razmišljali o bendu i odlučili da ga nazovemo „Royksopp“, što u prevodu znači „pečurka koja se puši kada je zgaziš“ (smeh).

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?
– To što smo Tornbjorn i ja pre, ne znam ni ja koliko više godina, sedeli u jednoj sobi i nismo imali ništa. Bez novca, bez ičega. Tada smo počeli da ostvarujemo naš san… Probili smo se na svetsku scenu iz zabačene Norveške. Imamo ljude koji vole nas, našu muziku.

Koji su vaši ventili od posla?
– Nismo od onih što sednu u studio i ne izlaze po svaku cenu dok nešto, pa makar i na silu, ne završe. Mi volimo da se zabavljamo. Volimo da idemo na žurke, po Berlinu najviše, posle volimo da uživamo u prirodi. Skupljamo informacije, energiju, pa onda idemo u studio. I radimo. Trudimo se da sve ide opušteno. Tako je najbolje.

Vlasnici hita „Remind Me“
Sastav „Royksopp“, tvorci neprikosnovenog elektrohita „Remind Me“, na muzičkoj sceni su aktivno prisutni od 1998. godine. Početkom devedesetih su radili kao di-džejevi u lokalnim norveškim tehno klubovima. Deset godina kasnije, 2001. godine, izdali su prvi album „Melody A.M.“, sa kojim su se i proslavili. Četiri godine kasnije, 2005, izdali su album „The Understanding“, a prošle godine album „Junior“. Drugi deo tog albuma „Senior“ uskoro će se pojaviti.

Autor: Milica Čule

(Visited 62 times, 1 visits today)