Rok na Tvrđavi – rok za 21. vek


Queens Of The Stone Age - Rock@ExitOve godine je EXIT festival počeo ranije nego inače. Ne, nije reč o jednomesečnom formatu ovog, sada već, svetskog muzičkog festivala, kao na njegovim počecima, već je posredi jednodnevni festival, oštrijeg zvuka pod nazivom Rock@Exit. Zamišljen kao zagrevanje za glavnu muzičku smotru sredinom jula, u lepom festivalskom ambijentu, sa binom solidnih dimenzija i svim pratećim mobilijarom, festival je ugostio značajna imena srpske rok scene, bendove Repetitor, Ritam Nereda, Eyesburn, Partibrejkers i glavne zvezde večeri i najupečatljivije ime, alternativni rok bend iz Kalifornije, Queens Of The Stone Age.

Mlade snage u usponu, Repetitor, otvorile su ovaj koncertni događaj. Posredi je bila žestoka svirka, a ovaj mešoviti trio, u kojem su se posebno istakle bubnjarka Milena i basistkinja Ana Marija, je ujedno i predstavio svoja dva izdata albuma Sve što vidim je prvi put (2008) i Dobrodošli na okean (2012).

Najpoznatiji novosadski pank rokeri, Ritam Nereda, vrhunskim zvukom i beskompromisnim tonom su izveli, svima, dobro poznat repertoar, od prvih albuma, do aktuelnog.

Zvuk duvačke sekcije, trombona i bariton saksofona je najavio i oglasio nastup legendarnih Eyesburn. Kojot i ekipa i posle duže pauze u radu su pokazali da im je energija još uvek na zavidnom nivou, a svojom karakterističnom fuzijom, od regea do hard kora su dobro razdrmali publiku u promenljivo predvečerje na Tvrđavi.

“Ako si dovoljno luda, ako si dovoljno hrabra!…” i prvi taktovi oštre distorzije i Canetovog jedinstvenog vokala značili su početak Partibrejkersa. U prepoznatljivom maniru pravog, izvornog rokenrola, za mnoge su predstavljali vrhunac večeri. Očekivano, publika je horski ispratila sve pesme, uključujući i nekoliko pesama sa novog albuma Sirotinjsko Carstvo, na šta je Cane konstatovao da ipak, više volimo stare stvari, nakon čega je svirka nastavljena i okončana starijim hitovima.

Queens Of The Stone Age - Rock@Exit

Za rekordno vreme i uz armiju tehničara i roudija, bina je bila spremna za glavni koncert večeri i ujedno prvi koncert u Srbiji, grupe Queens Of The Stone Age. U okviru njihove Like Clockwork turneje, na kojoj promovišu istoimeni album, održali su niz koncerata u regionu, između kojih su uključili i Srbiju tj. Novi Sad. Automatski, kao po komandi, u trenutcima pred sam nastup broj ljudi na Tvrđavi se povećao za dva puta, što je indikator njihove popularnosti i muzike koja se, uprkos nazivu grupe, može nazvati rokom za 21. vek. Nakon uvoda, koji je trajao tačno 60 sekundi, što je aludiralo na lansiranje rakete u svemir, na sceni prepunoj opreme i svetlosnih efekata se pojavila elegantna petorka, koja je koncert počela pesmom “You Think I Ain’t Worth A Dollar, but I Feel Like A Millionaire”. Uprkos zvuku na početku, koji je bio tiši od očekivanog (što se kasnije znatno popravilo), publika je burno pozdravila i poželela dobrodošlicu rokerima iz Kalifornije. Dalje su se, skoro u dahu, ređali hitovi “No One Knows”, “Smooth Sailing”, zatim naslovna “Like Clockwork”, koja se može svrstati u stoner pravac. Atmosfera je malo spuštena sporijim pesmama i baladama kao što je “Kalopsia”, pesma sa horor karakterom i karakterističnim efektima dodatim na bubnju, kojih nismo bili lišeni ni na “živom” nastupu, i pesma “Make It With Chu” sa melodičnim refrenom otpevanim od ostalih članova benda i naravno publikom.

Queens Of The Stone Age - Rock@Exit

Džoš Hom (Josh Homme vokal; gitara) nije mnogo komunicirao sa obožavateljima na koncertu rečima, izuzev u par momenata kada im se divio i kada je izražavao opčinjenost mestom gde se koncert održava tj. Tvrđavom, ali i to je bilo dovoljno da se prepozna iskrenost i zadovoljstvo što su prvi put na tom našem veličanstvenom mestu. Ona, mnogo bitnija, komunikacija muzikom, pokazala je da nisu tu došli samo da “odrade” koncert.

Svoj talenat ka sviranju više instrumenata, pevač i frontmen je pokazao pred sam kraj koncerta kada je seo za klavir i odsvirao lepu baladu “The Vampyre Of Time And Memory”. Po završetku oficijelnog dela, Queens-i su izašli i na bis veoma furiozno, žestoko i brzo odsvirali “Fell Good Hit of The Summer” uz blesak bele svetlosti svaki put kada se pomene kokain, i kao poslednju stvar “A Song for the Dead”.

Queens Of The Stone Age – rok za 21. vek, rok za nove i sadašnje generacije, koji po svom neoficijelnom zvuku nameće taj pravac, nepobitno je veoma popularan, ali i ono što je još bitnije, nekomercijalan, a u svom dvosatnom nastupu je i fanove i one koji to nisu ostavio zadovoljnim svojom posvećenošću muzici koju stvaraju.

Queens Of The Stone Age - Rock@Exit

(Visited 120 times, 1 visits today)