Roadworks u Domu Omladine


U okviru projekta ROADWORKS: “Svaki dan radim na putu“/“Everyday I Work on the Road“

Nedelja, 26. april – Velika sala u 21:00

Najpopularniji holandski alternativni rock band Voicst, nastupa u nedelju 26. aprila na nekoliko lokacija širom Beograda. Osim dnevnih koncerata iznenađenja, Voicst će 26. aprila od 21h nastupiti u Domu omladine sa jednim od najtalentovanijih novih domaćih bendova – ŽeneKese. Cena ulaznice za ovaj koncert biće 100 dinara.

U okviru projekta Roadworks, Voicst će posetiti Zagreb 22. aprila, Sarajevo 24.aprila i Beograd 26. aprila. U svim ovim gradovima holandski umetnici Voicst će imati nastup u velikim klubovima. U Zagrebu sviraju u klubu Sirup sa Toboganom, u Sarajevu u Fis Kulturi sa KZU i u Beogradu u Domu omladine sa bendom ŽeneKese. Pre svakog večernjeg programa, Voicst će obići gradske centre u toku popodneva. Iz preobraženog kamiona za odnošenje smeća, koji su napravili dizajneri Natwerk, oni će izvesti mini koncerte na trgovima i prometnim ulicama.

Tokom mini koncerata biće podeljeno oko 5000 CD singlova. Na njima se nalazi najpopularnija pesma Voicst-a: “Svaki dan radim na putu“ “/“Everyday I Work on the Road“. Napisana je kao ljubavna pesma, ali tekst se može tumačiti i kao tekst o zajedničkoj prošlosti koja je sada uništena, o pitanjima i sumnjama koje ovaj raskid donosi, o tome kako bi trebalo da radimo na sopstvenoj budućnosti svakog dana i kako ćemo konačno sresti jedno drugo na tom putu. Ova tema slična je odnosu među zemljama bivše Jugoslavije, ali i tih zemalja i Holandije; odnos koji je za neke još uvek definisan patnjama iz prošlosti.

Na CD-u se osim Voicst-ove verzije ove pesme nalazi i Roadworkssrpsko-hrvatska verzija u izvođenju benda Mala Vita. Omot albuma služi kao najava za velike večernje koncerte. Put kroz bivšu Jugoslaviju će fotografisati Martijn de Vries. Sa toncem će napraviti multimedijalne zapise sa puta i ovi video klipovi biće emitovani na velikom ekranu na kamionu. Tako ćemo napraviti vezu među publikama sa svih koncerata. Dunav fondacija će takođe organizovati radionice u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu o utopijskom idealu svakog grada.

Projekat ROADWORKS//Kulturna razmena Holandije i balkanskih zemalja

U bivšoj Jugoslaviji nema toliko mnogo ljudi koji znaju kakva je holandska kulturna i muzička ponuda. Grad Hag i Holandsko ministarstvo spoljnjih poslova žele da promene tu situaciju. Zajedno sa Holandskim fondom za umetnost, Hag pop centrom, Domom omladine Beograda uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Kriterionom iz Sarajeva i Illectricitzom iz Zagreba organizuju Roadworks putujući festival u aprilu 2009. godine. Holandski bendovi Voicst i Mala Vita otvarili su projekat specijalnim koncertom u Hagu 19. marta. Težnja projekta Roadworks je izgradnja trajne kulturne razmenu između Holandije i zemalja bivše Jugoslavije.

Izvor:

Dom Omaldine

(Visited 36 times, 1 visits today)