Ritam Nereda


Ritam NeredaPankeri sa više od 20 godina iskustva na sceni otkrivaju nam koga će slušati na EXIT-u i kako je nastao „Paralelni svet“.

Bend je u junu objavio deseto studijsko izdanje „Paralelni svet“, koji se može besplatno skinuti sa Interneta.

„Pored digitalnog izdanja, album je doživeo i svoje fizičko izdanje u formi digipak CD-a objavljenog za ‘SKC Novi Sad’. Za nas lično, ova vrsta digitalnog izdanja je jedan od uspešnijih načina distribucije albuma, jer je dostupan u svako vreme, svima i svuda. Sve to ima svoje i dobre i loše strane. Definitivno je da je velika kriza razbila celu muzičku industriju na paramparčad, i svi čekamo konačno razrešenje. Sigurni smo ipak da će pravi fanovi verovatno imati pravi, originalni CD u rukama“.

Kako je nastajao album, koji ste dugo pripremali, a pred kraj se uključio i novi gitarista Sale Friš? Da li je, i kako on uticao na zvuk?

„Dugo smo pripremali i uvežbavali album, a jos više vremena je utrošeno u snimanje i samu produkciju. ‘Paralelni svet’ je spoj žestoke svirke različitih muzičkih pravaca i bujice tekstova koji udaraju tačno tamo gde bi trebalo. Sviramo više od 20 godina i poznato je da imamo prepoznatljiv zvuk. Novi gitarista Sale je taj naš zvuk još više očvrsnuo, uobličio, dodao dozu lucidnosti. Stvarno se odlično uklopio u bend“.

Album je dobio ime po stihu iz pesme „Elita“. Koje je značenje te fraze za vas?

„‘Živimo tuđe živote, paralelni svet’. To je materijalni svet otuđenosti i samoće, koji nas nažalost danas okružuje. On nam je nametnut, pravilima je određen i svešću ograničen. U tom svetu je ukus već formiran, licemerstvo i laž se visoko kotiraju, a lakomislenost i neukost su marginalizovale sve pozitivne ljudske osobine. Takav svet nikako nismo hteli, a ipak smo gurnuti u njega. Za nas je to paralelni svet, ne živimo u njemu i ne po njegovim normama i pravilima. Trudeći se da mu se odupremo i da ostanemo što slobodniji, stvorili smo vlastite, male svetove u kojima su sasvim drugačija pravila i sistemi vrednovanja. I uspevamo da opstanemo“.

Kako se Ritam Nereda promenio za više od 20 godina, a šta je suštinski ostalo isto?

„Muzički izraz se svakako promenio, bilo bi glupo muzički porediti nas sada i sa početka devedesetih. To su dva različita doba, sveta, dekade. Mislimo da smo ovih 20 godina išli stalno napred, uzlaznom putanjom i smatramo da je naš stav u suštini ostao isti. Zbog toga smo i preživeli sve ove godine“.

Ponovo nastupate na EXIT-u, šta očekujete od tog nastupa?

„Ovo će nam biti idealna prilika za promociju novog albuma i novog gitariste Saše, tako da će ljudi konačno moći da nas čuju uživo. Biće to retrospektiva celokupnog rada benda, 20 godina spakovanih u sat vremena živog nastupa. Publika može da očekuje žestoku svirku i bezgraničnu energiju. Znamo da će Fusion stejdž biti pun“.

Ko su izvođači koje ćete slušati kao publika na festivalu?

„Obavezno ćemo posluđati i pogledati nastupe omiljenih nam bendova a specijalno ćemo uživati uz Bad Brains, Suicidal Tendencies, Faith no More…“.

Koncertni planovi Ritma Nereda se zahuktavaju, za sada po većim festivalima.

„Počeli smo sa koncertima, odsvirali smo Banjaluka Rock Open, sada je na redu EXIT, a u avgustu Viva la Pola u Puli. Prava promocija ‘Paralelnog sveta’ ipak će krenuti od septembra, kada budemo svirali solo po svim većim gradovima Srbije i regiona. Sve će biti propraćeno spotom i dobrom promo kampanjom“, zaključili su članovi Ritma Nereda.

Bend možete poslušati na festivalu EXIT u nedelju, 11. jula u četiri sata ujutru, na Fusion stejdžu. Novi album „Paralelni svet“ možete skinuti OVDE.

  • Autor: Bojana Zimonjić
  • Foto: Bojan Hohnjec
  • Izvor: Mondo.rs
(Visited 57 times, 1 visits today)