Ritam Evrope! 2012


Ritam Evrope 2012Ritam Evrope! 2012 biće održan na Trgu slobode 9. maja u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Na koncertu će nastupiti Mamurlook, Zemlja Gruva, Letu štuke i Laibach.

Na konferenciji su govorili Pokrajinski sektretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, direktor Fonda Evropski poslovi Predrag Novikov i direktor Studentskog kulturnog centra Novi Sad Zdravko Vulin.

Povodom 9. maja – Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, Ustanova Studentski kulturni centar Novi Sad odlučila se da nizom aktivnosti u okviru Manifestacije RITAM EVROPE! obeleži taj dan.

Ujedno, RITAM EVROPE ima za cilj da pomogne umetnicima u tranzicionom periodu da se povežu sa Evropom i pokažu šta rade, šta znaju i mogu.Line up 2012:

  • Mamurlook 19.00-19.50
  • Zemlja Gruva 20.00-20.50
  • Letu Štuke 21.10-22.25
  • Laibach 22.35-00.00

Ritam Evrope 2012 - konferencija

ZEMLJA GRUVA – Istorija Zemlje gruva, koja je nastala iz brojnih ideja, ambicija projekata i podprojekata, svoj pravi početak beleži u trenutku kada je Milovan dobio prostor za Studio Gruvlend! U isto to vreme se pojavila mogućnost učestvovanja na Beoviziji. Zoe, Konstrakta i Šobaja su se tu podrazumevali, Niče se priključio nakon završenih studija u Beču, a talentovani Perica se pojavio da odsvira trombon za „Čudesne svetove“ i tu ostao. Nakon mnogih uspona i padova od te famozne Beovizije, izlazak albuma je bivao sve neizgledniji što je vreme više prolazilo.

Ključni trenutak nove istorije Gruvlenda! se desio na svirci u klubu MUFF, novembra 2009, pojavom izvesnog Nebojše Yowanovicha Nesha, koji je, vrlo samosvesno koristeći svoje ubeđivačke sposobnosti, samoinicijativno preuzeo ulogu da organizuje Gruvlend! u nešto nalik firmi. 6 meseci kasnije, tačno 01.05.2010 izlazi prvo izdanje pod nazivom „WTF is gruvlend?“ sa velikim medijskim odjekom.

Nakon izdavanja albuma i prvih svirki, osetila se potreba da se bend proširi, jer je zvuk zahtevao živu svirku velikog benda. Posle mnogo peripetija, uspešnih i neuspešnih proba, cifra se konačno zaustavila na broju 11. Čudesna družina broji 11 glava i predstavlja najbolje što Zemlja gruva! trenutno može da ponudi, tj. gruvlend!eleven je njena reprezentacija.

LETU ŠTUKE – Sarajevska grupa „Letu štuke“ nastala je još davne 1986. godine kada su je oformila četiri sarajevska srednjoškolca. Pod utjecajem punka i novog vala članovi grupe priključuju se post novovalnom pokretu stvarajući distancu prema tadašnjoj čuvenoj sarajevskoj pop školi. Prva postava grupe Admir Ahmetovic (bubnjevi), Damir Terzic (gitara), te autorski dvojac Nedim Sinanovic (bas) i Dino Šaran (vokal) počinje intenzivno raditi, svirajući na mnogobrojnim koncertima tadašnje sarajevske demo scene, te sa nekoliko jakih pjesama bio prihvaćen kao lokalna sarajevska koncertna atrakcija potkraj 80-tih. Letu štuke, koje su u neobičnom imenu sačuvale repliku iz davno zaboravljenog partizanskog filma, zbog raznih previranja, odlaska u vojsku, te početka ratnih zbivanja svoj rad stavili na hold.

Članovi benda raselili su se na sve strane svijeta, dok Dino Šaran nakon kratkog boravka u Zagrebu vraća se u Sarajevo gdje uz pisanje pjesama za hrvatske glazbenike ponovno počinje ozbiljno razmišljati o reaktiviranju benda.

Uz njegovu upornost, te uz veliku podršku aranžera, producenta i perkusionista Đani Pervana, koji se u međuvremenu odselio u Pariz gdje postaje nezamjenjivim članom Rundek Cargo orkestara.

U februaru 2005. grupa „Letu Štuke“, u nešto izmjenjenom sastavu, ponovno ulazi u studio i napokon, nakon 17 godina iščekivanja počinju sa snimanjem svog prvog studijskog albuma.

Uz neizostavni dvojac Dinu Šarana (autor tekstova i glazbe) i Đani Pervana pri snimanju albuma su sudjelovali Samir Ćeremida (bas), Dejan Pejaković (gitara) i Duco Vranić (klavijature, član Cargo orkestra). Uz Đanijevu produkciju, koja se mnogo više temelji na njegovu pariškom backgroundu nego na tradiciji sarajevske pop škole, Dino je dobio napokon priliku pokazati sve što može.

LAIBACH – Ako su nekada i postojale dileme o vrednosti i delotvornosti najkontroverznije i najpoznatije jugoslovenske grupe, one su poslednjih godina definitivno raspršene. Jedina grupa iz regiona koja je uspela da učvrsti međunarodnu karijeru serijom po svemu izuzetnih albuma potvrdila je da spada među najrelevantnije eksponente mislećeg dela globalne scene.

Kako im je to pošlo za rukom? Da su se u dobrom vreme našli na dobrom mestu tačan je ali nedovoljan odgovor. Ključna reč je hrabrost. Laibachov umetnički kredo od početka je bio razobličavanje estetske bliskosti, gotovo srodnosti nepomirljivih ideologija kakve su bile komunizam i fašizam. Sredinom 80-ih Laibach je uz promociju svoje ploče istakao i svoj idejni program: 1. Moramo kao omladina nastupati i militantno ako treba, jer smo omladina malog naroda; 2. Smatramo sebe arhitektima i inženjerima, a potrebni su nam ekonomisti i vojnici; 3. Mi stvaramo internacionalizam, mi rušimo granice i ponosni smo što smo članovi slovenačke i jugoslovenske zajednice.

“Postavljanjem ideje manipulacije pred ogledalo“, napisaće jednim povodom Aleksandar Žikić, “pokazali su sve aspekte kontrole javnosti unapred programirajući reakcije koje će izazivati njihovi pojedini potezi.”

Ta vrsta manipulisanja manipulatora vrlo brzo ih je dovela u potpuno superiornu poziciju, u kojoj se svaki napad automatski pretvarao u oruđe odbrane. Pri tom se sama grupa nikada nije branila od optužbi i podmetanja: sa punim uverenjem istinskih umetnika nastavljali su svojim putem, praćeni besomučnim lajanjem i ponekim ujedom neukih, nedostojnih i zlonamernih.

Oficijelna biografija ove umetničke grupe puna je rupa i kontradiktornosti postavljenih kao koncept koji obezbeđuje auru mističnosti.

(Visited 66 times, 1 visits today)