Rezultat koncertnog eksperimenta u Španiji – nema zaraženih


Na događaju, koji je održan u Barseloni, sproveden je vrlo uspešan eksperiment u kom je učestvovalo 1000 ljudi. Nazvan PRIMACOV, organizova ga je Primavera Sound zajedno sa nemačkim lekarima u Barseloni i iz Fondacija za borbu protiv AIDS-a i zaraznih bolesti.

Pretpostavka studije, da koncerti koje se izvode u unapred pripremljenim i bezbednim uslovima ne mogu biti povezani sa povećanjem rizika zaraze od SARS-CoV-2 virusa, samim tim je potvrđena.

Od 1000 učesnika, 463 je prisustvovalo koncertu, a 496 ih je bilo smešteno u ‘kontrolnu grupu’, bez pristupa mestu održavanja. Svi učesnici su uradili istoga dana antigen Covid-19 test, a nakon što su se svi vratili osam dana kasnije na naknadni test, nije bilo pozitivnih rezultata među 463 osobe koje su prisustvovale koncertu, dok ih je iz ‘kontrolne grupe’ bilo dvoje.

Sertifikovana maska dodeljena je svakom učesniku na ulazu u koncertni prostor. Nošenje maski bilo je obavezno tokom čitavog događaja, ali nije bilo potrebno fizičko distanciranje u sali, koja je imala ukupan kapacitet od 900 ljudi. Bilo je dozvoljeno i pevanje i plesanje.

Četiri nastupa lokalnih di-džejeva i bendova trajalo je ukupno pet sati, a prosečno vreme koje su učesnici proveli u sali iznosi 2 sata i 40 minuta.

Autori studije izražavaju nadu da će ovi podaci otvorit put za spašavanje koncerata tokom COVID pandemije.

(Visited 251 times, 1 visits today)