Remi (Elemental): Dobro bi nam došlo kolektivno razbuđivanje


Elemental - RemiNakon tri godine svirki i koncerata, jedan od najpopularnijih regionalnih bendova, grupa Elemental, nastupima u Beogradu i Novom Sadu zvanično se oprašta od promocije svog poslednjeg albuma „Vetrigo – konačni obračun”. U beogradskom Božidarcu sviraju 8. marta, a dan nakon toga, 09. marta, čeka ih koncert u novosadskom SKC-u „Fabrika”. Tokom nastupa, osim brojnih hitova, publika će imati priliku da čuje i pesmu „Staklena sećanja” koju će Elemental i pančevački bend Iskaz prvi put izvesti uživo. Jednu od većih svirki pred beogradskom publikom, Elemental je imao kao predgrupa Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) i Mobija (Moby), kada su uprkos svim okolnostima koje su pratile to veče održali nastup vredan hvale. U Srbiju dolaze, kao i uvek, na zahtev fanova. Tako je bilo i prošle godine u rasprodatom Božidarcu gde su održali koncert za pamćenje. Odabrana ali i prilično brojna publika sa entuzijazmom očekuje njihove svirke, tako da će koncerti u Beogradu i Novom Sadu sasvim sigurno okupiti mnoge ljubitelje njihovog zvuka.

Kako kažu pojedini kritičari, Elemental nije bend koji se oslanja samo na hip hop deonice i matrice. Slobodna i nesputana eksperimentiranja sa zvukom kao glavno obeležje albuma „Vertigo – konačni obračun” dokaz su ne samo autorskog nadahnuća Remi i Šota (Shot), nego i sviračke kompetentnosti benda koji je pokazao da sa svakim žanrom lako može da izađe na kraj.

Elemental - RemiMirela Priselac (Remi), kaže da je zadovoljna promenama u zvuku, prvenstveno zbog pozitivne reakcije fanova i tvrdi da bend i u daljem radu planira da na sebi svojstven način iznenadi publiku i unese novine, jer kako se menjamo mi i naše okruženje, menja se i Elemental.

RockSvirke: Zvuk na albumu Vertigo je nešto tvrđi, siroviji, više rokerski nastrojen. Napravili ste iskorak u područje u kojem se, prema rečima publike i pojedinih kritičara, odlično snalazite. Šta je to što vas je pokrenulo na promenu?

Remi: Za to su najviše krivi koncerti! Puno sviramo pa se taj „lajv“ zvuk nekako na mala vrata uvukao i u prostoriju za probe. I mi smo nekako s vremenom sve skloniji eksperimentiranju pa se, više nego ikada, slobodnije prepuštamo da nas muzika odvuče baš kamo ona želi. Kad radimo nove pjesme, rijetko kad imamo koncept, više puštamo da se muzika dogodi. Iskorištavamo tu svoju međusobnu sinergiju i trudimo se da joj „ne stajemo na put“. I novi album na kojem trenutno radimo pun je eksperimenata, kako tekstualnih tako i instrumentalnih.

RockSvirke: Koliko ste vi zadovoljni novim zvukom i da li je to pravac u kojem ćete nastaviti da idete u daljem radu?

Remi: Apsolutno smo zadovoljni! To je ono što je izašlo iz nas bez forsiranja i mislim da je zato autentično, što je publika i prepoznala. To govorim s obzirom na odlične reakcije na koncerima i internetu, ali i na osjećaj koji mi u bendu imamo kad stvaramo i sviramo te pjesme. Nikad zapravo ne znamo u kojem će smjeru ići novi album, ali mislim da svaki novi ima neki Elemental potpis uz dodatak nekog novog vala na kojem u tom trenutku surfamo. Svaki naš album je dokument vremena u kojem živimo, naših odrastanja i razmišljanja, ali i socijalne situacije u kojoj se nalazimo.

RockSvirke: Dosta ste se odmakli od eksplicitnih političkih poruka, ali opet pojedinim tekstovima ne odajete utisak da zato smatrate da živimo u bezbrižnoj utopiji i niste prećutali da problemi postoje. Šta je vaš prvi impuls kada pišete tekstove kojima kritikujete društvenu letargiju?

Remi: Naši socijalno ili politički angažirani tekstovi nikad ne nastaju s predumišljajem, uvijek izađu iz nas zbog nekog nezadovoljstva koje je uzrokovala pojedina situacija ili su reakcija na neka događanja. Jako je teško biti slijep na stvari koje se oko nas događaju, pogotovo ako si malo senzibilnija osoba koja osluškuje život oko sebe. A upravo to radimo, čitamo, pratimo, reagiramo i onda su i naše pjesme takve. Mislim da nisu pesimistične nego realne. Još uvijek pokušavam dokučiti zašto smo tako letargičan narod i zašto nam toliko dugo treba da izađemo na ulice. Možda to ima veze s tišinom i strahom koji je vladao u periodu Jugoslavije, gdje su oni koji su bili preglasni često završili na Golom otoku. Starije generacije se boje, a mlađe boli briga za ono što se događa. Zapravo nisu imali od koga naučiti kako se prosvjeduje. Tihi smo narod, naučeni na stegu i tuđu čizmu. Dobro bi nam došlo kolektivno razbuđivanje.

Elemental - Remi

RockSvirke: Na Vertigu ima i ljubavnih pesama mada one uopšte nisu idilične. Teme raskida, svađa i poremećenih ljudskih odnosa jesu slike stvarnosti, ali da li su više ventil za neka vaša lična iskustva i kakvu poruku i reakciju želite da izazovete?

Remi: Ja jednostavno nisam sposobna da napišem klasičnu ljubavnu pjesmu, ubite me. Nisam nikada ni pokušavala, zapravo. Više me inspiriraju neke „rubne“ situacije, emocionalno su mi zanimljivije jer su nepredvidive. Dosta inspiracije crpimo iz ljubavnih priča svojih poznanika i prijatelja, ali dobro kamufliramo protagoniste tako da zametemo trag, hehe. Neki puta pišem o ljubavnim brodolomima, pa kad mi se isti desi, znam se čuditi kako me stigla karma pjesme. Možda bi zbilja trebala razmisliti da pišem o vrapcima i leptirićima, možda bi si u vlastiti život projicirala neku drugu energiju. No onda bi mi vjerojatno bilo jako dosadno… Smile

RockSvirke: Koliko kritike, toliko i pozitive. Pesmom „Osmijehom“ ponudili ste publici prilično optimistične note, numerom „Malena“ ste pružili podršku i potencirali svetlije misli, a pesmom „Mogao sam“ ulili nadu retkima koji u ovo vreme nisu pošli linijom manjeg otpora. Kakav biste savet dali onima koji i dalje idu protiv vetrenjača?

Remi: Trudimo se uvijek napraviti balans na albumu, dati nekoliko perspektiva jer je život upravo takav. Nakon kiše uvijek dolazi sunce, a kako naši albumi nastaju u prosjeku dvije godine, reflektiraju neki životni balans, uspone i padove koje proživljavamo dok radimo na albumu. Nemam neke pametne savjete za one koji plivaju protiv struje i bore se protiv vjetrenjača. Ne mogu savjetovati o stvarima o kojima i sama još učim, ali mogu preporučiti da se strpe i poslušaju novi album koji ćemo izbaciti na proljeće. Možda tamo nađu neke odgovore.

RockSvirke: Dugo ste na muzičkoj sceni. Tekstovima sa lakoćom pogađate u bolne tačke, ne banalizujete stvari i dosta pažnje obraćate na poruke koje šaljete. Da li ipak postoji neki stih ili možda pesma koju bi najradije izbrisali iz svoje biografije?

Remi: Zapravo ne postoji, jer je svaka pjesma nastala u pravom momentu. Nije me sram starih albuma Elementala jer sam ih pisala kad sam imala 17, 18, 24 godine, i kao takvi odražavaju razmišljanje pubertetlije, adolescenta itd… Bilo bi me možda sram da s 33 godine napišem pjesmu koja bi više odgovarala razmišljanju osamnaestogodišnje djevojke, jer bi to značilo da sam u glavi još uvijek balavica i da nisam radila na sebi.

Elemental - Remi

RockSvirke: Pišete tekstove isključivo na hrvatskom. Mnoge domaće grupe su eksperimentisale na engleskom jeziku i pokušale se probiju van ovih prostora. Kako bi po vašem mišljenju Elemental prošao u inostranstvu?

Remi: Nemamo neke ambicije za inozemnim probojem, jer nam se pjesme dosta oslanjaju na tekstove koji su specifični za naše podneblje… Ma tko bi to sve prevodio! Smile Kako da strancu objasniš što je balkanski mentalitet ili balkanski bjes? Za to nema terminologije, to se mora vidjeti i iskusiti…
Imali smo kratko inozemno iskustvo u sklopu paneuropskog projekta Diversidad koji je trajao od 2010. do 2012. godine, ali zadržali smo se samo na takvim gostovanjima. Ja sam u jednom periodu napravila nešto samostalnih pjesama na engleskom, ali to je bilo isključivo za moju dušu.

RockSvirke: Nedavno ste izdali singl i spot pod nazivom „Neustrašivi“. Zašto ste odabrali da baš tom pesmom predstavite sledeći album?

Remi: Mislim da nam svima treba da budemo malo neustrašivi u ovom svijetu u kojem živimo. Često pišemo o pjesmama koje su na neki način vlastite mantre, kroz koje sami sebe hrabrimo i hranimo. Kroz „Neustrašive“ smo napravili upravo to – pomogli smo sami sebi, a ako su se slušatelji u tome našli, još bolje!

RockSvirke: U Srbiju dolazite na zahev brojnih fanova. Očigledno je da se sa vašim tekstovima jednako snažno poistovećuje i naša publika. I ovde su ljudi zaboravili da cene „male stvari“. Kako opet da nauče?

Remi: Samo trebamo imati čisto srce, to je sve. I mi kao muzičari, ali i publika koja nas sluša. Uvijek imati na umu sitnice koje život znače, bez njih bi plovili životom bez unutarnjeg kompasa. A nitko ne želi biti izgubljen.

(Visited 180 times, 1 visits today)