Rej Dželato i „Giants of Jive“ na otvaranju Nišvila


ray_gelatoRej Dželato (Ray Gelato), poznati britanski saksofonista, pevač i šoumen, sa svojim sastavom “Giants of Jive” nastupiće na otvaranju ovogodišnjeg Nišville džez festivala.

Sa svojim bendom Dželato je nastupao na mnogim velikim festivalima (Umbria, Montreal, Molde, Marciac, San Sebastian, Dubai…) i išao na američke turneje.

Pored njega, koji peva i svira tenor saksofon, u postavci benda su još jedan saksofon, truba, trombon, kontrabas, klavir i bubnjevi. Često nastupaju u Ronnie Scotts klubu, i dobitnici su nagrade za najbolji džez sastav koja nosi ime čuvenog kluba.

Godine 2001. otvorili su koncert Robija Vilijamsa (Robbie Williams ) “Swing When You’re Winning” u londonskom Rojal Albert Holu, a narednih godine su svirali na svadbenoj zabavi Pola Mekartnija (Paul McCartney ) ali i na privatnim zabavama kraljice Elizabete (Queen Elizabeth) i Ričarda Bransona (Richard Branson), Brajana Adamsa (Bryan Adams). 

Redovno nastupaju i u programima BBC-a, kao i na italijanskim TV stanicama. Objavili su desetak albuma na kojima se osim “klasika” ovog žanra poput “Just A Gigolo”, “Buona Sera Senorina”, “Sing, Sing, Sing” nalaze i originalne kompozicije među kojima se izdvaja hit “Mambo Dželato”.

Dželato (Rej Kit Irvin) je jedan od najboljih i najdoslednijih sledbenika džajv stila čiji su rodonačelnici Luis Džordan (Louis Jordan), Keb Kalove (Cab Calloway ), Luis Prima (Louis Prima)…

Odrastao je uz muziku Frenka Sinatre (Frank Sinatra), Semija Dejvisa Juniora (Sammy Davis, Jr.), sving bendova četrdesetih, ranih rokenrol i ritam bluz sastava, a kao tinejdžer je pod uticajem velikana počeo da uči saksofon i ubrzo ušao u Dynamite Band – bend inspirisan Bilom Hejlijem (Bill Haley) i njegovim bendom Bill Haley & His Comets.

(Visited 62 times, 1 visits today)