Razgovor sa Irenom Žilić, najava albuma prvenca „Travelling“


Hrvatska kantautorka Irena Žilić izbacila je svoj album prvenac „Travelling“. Tim povodom eksluzivno za Rocksvirke.com dala je intervju.


RockSvirke: Da pođemo od omota albuma prvenca „Travelling“. Na fotografiji vidimo jedan pejzaž,proplanak, divlje biljke i planinski venac; u visini neba je upisano Irena Zilic kao i naslov albuma – Putovanje. Da li je ovo mesto krajnja destinacija ili tačka na putu koji pevaš?ana

Irena Žilić: Destinacija na kojoj sam bila (Španjolska), a ova slika je odabrana jer mislim da odgovara samoj tematici i atmosferi albuma. Nema direktne veze sa samim pjesmama, osim činjenice da je sa mog putovanja.

RockSvirke: Omot kao da je istrgnut iz nekog western-a, kada dodamo da pevaš na engleskom, na način koji bi se žanrovski mogao svrstati u amerikanu, onda se nameće pitanje: Šta je Amerika za tebe?

Irena Žilić: Jedan vrlo vrlo širok pojam i samim time raznoliko mjesto, ništa više ili manje idealno od većine svijeta, bar ju tako zamišljam. Meni osobno bitno zbog bogatsva glazbe koja dolazi od tamo.

RockSvirke: Ako prođemo kroz naslove pesama albuma i držimo ih za ključne reči koje opisiju to putovanje onda tu nailazimo na jesenje zadovoljstvo, oluju, dane nevinosti, pad, ožiljke, veče. Kao da imamo priču o jednom konkretnom putovanju koje se ne nalazi u ponudi turističkih agencija. O kakvom je putovanju reč?

Irena Žilić: Moje osobno putovanje kroz sazrijevanje i odnose s ljudima i samom sobom.I samo mali ispravak, ne radi se o večeri nego o imenu, Eve.

RockSvirke: Album otvara „Cricket and Mouse“, pesma koja govori o tvom odnosu sa roditeljima. Sa kućom, ono što nije put, što bi moglo biti početak, napuštanje, odvajanje. Sam naslov nosi u sebi neku diznijevsku, nevinu sliku. Možema prveš li nam reći nešto o tvom background-u, odrastanju.

Irena Žilić: Imala sam jedno poprilično obično odrastanje u predgrađu Zagreba. Dane provodila na igralištu,parku i sl. U to vrijme najviše me je veselio nogomet, košarka, gumi gumi, stripovi, penjanje po drveću i ostale stvari koje su zabavne kad imaš 10. Pjesma nosi takav naslov zbog nadimaka koji su roditelji koristili kad sam bila manja. Ništa više od toga, samo direktan prijevod. Cvrčak i Miš.

RockSvirke: EP sa kojim si svetu pretstavila svoju muziku naslovljen je „Days of innocence“. Šta je za tebe nevinost? Ima li nevinih dana?

Irena Žilić: Nevinost bi rekla da je ta neka neiskrivljenost i neopterećenost koju možeš imati kao klinac tako da vjerujem da ima nevinih dana. Djetinjstvo sigurno pripada toj kategoriji.

RockSvirke: Kakvo je bilo iskustvo u studiju? Možeš li nam reći nešto o muzičarima sa kojima sarađuješ kao i nešto o procesu nastanka pesama koje su uobličile „Travelling“?

Irena Žilić: Studio je bilo lijepo iskustvo i jedna od stvari koje znaš da moraju biti ugodne ako želiš raditi na najbolji način. Htjela sam da album bude topao i intiman pa sam tako prije snimanja iscrtala određene ideje sa Markom Mrakovčićem koji je ujedno i producirao album. Postojala je ideja da se snima u drvenom prostoru, što zbog akustike što zbog ugođaja, pa smo tako dio nasnimili u Markovoj vikendici, a dio u studiju. Vjerujem da je to uvelike utjecalo na zvuk albuma i pomoglo Marku i meni da vrlo brzo iskomuniciramo i definiramo u kojem smjeru bi trebalo ići po pitanju produkcije. Na albumu su sudjelovali i Ivana Žabkar (violina), Vatrosal Gmaz (bubanj) i Lucija Ćustić (back vokali) i bio je užitak biti dio cijelog procesa kad vidiš da snimka sa svakim sljedećim slojem sve više raste.Pjesme koje su se našle na albumu su nastale kroz zadnje tri godine i na različite načine. Neke od njih su nastale u doslovno par minuta dok sam druge formulirala tjednima. Zadnjih par pjesama na albumu su ujedno i najnovije, a Eve je nastala tijekom vremena snimanja, i nju sam zapravo u zadnjih mjesec dana odlučila snimiti i staviti na album. Čitav proces vezano za redoslijed nastanka teksta i melodije nemam definiran tako da sve ovisi o samoj pjesmi.

RockSvirke: U Hrvatskoj ali i u Srbiji kao da se tokom poslednje decenije dogodilaa jedna nova scena singer-songwriter-a uprkos činjenici da društvo većinski nije blagonaklono rokenrolu. Kako to objašnjavaš? Gde ti nalaziš nadahnuće da izađeš iz sobe i sviraš uz minimalnu ili nikakvu novčanu nadoknadu?

Irena Žilić: Ne znam, vjerojatno se stvorio krug ljudi kojima je ta glazba bila interesantna, a djelomično i jer je vani postala dosta jaka scena singer-songwritera pa se to dijelom reflektiralo i kod nas. Što se tiče novaca, to se isto mijenja tako da ne mogu reći da sam nezadovoljna ali nažalost kod nas ne mogu ni trenutno očekivati puno više jer ova vrsta glazbe ima dosta malobrojnu publiku koja nije dovoljna da bi nam mogla osigurati izvor prihoda za život.

RockSvirke: Travelling je izašao za etiketu „Cuckoo”. Kako bi opisala relaciju autorka-izdavač danas, kada Thom Yorke svoj album objavljuje na Torrent-u?

Irena Žilić: Etiketa „Cuckoo“ je moja vlastita, znači službeno nisam pod nijednim labelom, a nemam ništa protiv izdavača ako izvršavaju svoju funkciju. Opet to je stvar vlastitog izbora i afiniteta. Ono što je uvijek problematično je pitanje autorskih prava.Thom Yorke ima godine iskustva i rada iza sebe, stvorio je ime, i uz to ima poprilično vjernu i rastuću publiku. Samim time on si može priuštiti dosta toga što ostali ne mogu pa tako i te super eksperimente. I to što objavljuje putem Torrenta je pretpostavljam samo način da uštedi na stvarima koje mu ni ne trebaju baš zato jer je on Thom Yorke. Ako ovaj način bude funkcionirao to mijenja jako puno toga pogotovo za manje autore.

RockSvirke: Reci nam nešto o svojim uzorima. Sa kim bi volela da nastupiš i gde?

Irena Žilić: Voljela bi nastupiti sa svim glazbenicima koje slušam i volim, mislim da bi Brandi Carlile ili Bed Howard bili poprilično visoko na toj listi… uz to ne bi se bunila ni protiv jednog sessiona na KEXP-u10.

RockSvirke: Kada će novosadska publika moći da te čuje?

Irena Žilić: Ja se nadam uskoro, zapravo, računam na to!

 

 

Link za download: http://irenazilic.bandcamp.com/album/travelling

Foto: Jure Živković

(Visited 80 times, 1 visits today)