„Rammstein“ na proleće stiže u Beograd


Sjajni nemački bend „Ra­m­­mstein” posle četvor­ogodišnje pauze u novembru počinje svetsku turneju, a kako nezvanično saznajemo, već duže nekoliko srpskih promotera pregovara sa menadžmentom grupe o organizovanju koncerta u Beogradu. Ukoliko se postigne dogovor, koji hiljade fanova nestrpljivo čekaju, „Rammstein” će u Srbiji nastupiti na proleće (u „Beogradskoj areni”) ili eventualno na leto na otvorenom prostoru.

Početkom juna „Rammstein” su najavili svetsku turneju koja po sadašnjem rasporedu počinje 8. novembra u Lisabonu. Za sada je najavljeno 26 koncerata, zaključno sa nastupom u Berlinu planiranim za 19. decembar. Na ovoj turneji nemački rokeri će promovisati novi album (čiji naziv još nije poznat), koji će biti objavljen na jesen. Ovo će biti šesta ploča popularne grupe, prva posle četvorogodišnje pauze i albuma „Rosenrot”.

Bend čija se muzika često klasifikuje kao „Neue Deutsche Harte” – kombinacija indastrijal metala, čistih vokala, sintisajzera i ritam mašina – poznat je po fantastičnim živim nastupima uz obilatu upotrebu pirotehničkih sredstava. Zbog toga ne čudi što je čak 200.000 fanova iz Evrope i pre zvanične najave turneje rezervisalo buduće karte.

Grupa je osnovana 1994. u Berlinu, a ime je dobila po gradiću Ramštajn-Mizenbah u kome se 1988. na aeromitingu dogodila nesreća u kojoj je poginulo 70 ljudi.

Nakon ogromnog uspeha ploče „Sehnsucht” iz 1997, s koje su skinuti veliki hitovi „Du hast” i „Engel”, nemački rokeri su osvojili čak i američko tržište. Sjajan period u karijeri „Rammstein” su zaokružili 2004. pločom „Reise, Reise”, s koje su hitovi postale numera „Amerika” i predivna balada „Ohne dich”. Posle albuma „Rosenrot” iz 2005, članovi benda su odlučili da se malo odmore jedni od drugih, pojavljivale su se raznorazne glasine o navodnom raspadu benda, međutim oni su to na najbolji način demantovali sredinom prošle godine, kada su počeli da rade na novom albumu za koji kažu da će biti najžešći i najbolji do sada.

Bend „Rammstein” čine Til Linderman, Rihard Kruspe, Paul Landers, Oliver Ridl, Kristof Šnajder i Kristijan Lorenc, a šestorica Nemaca odavno uživaju kultni status, ne samo zbog sjajne muzike koju prave već i zbog činjenice da su postali neverovatno popularni u svetu iako pevaju na nemačkom jeziku.

Koncerti koji nas očekuju ovog leta
17. jun – „Slipknot”, Beogradska arena, 2.300-2.800 dinara
18. jun – „Rapid force”, Livingrum, Beograd
21. jun – „Prong”, SKC Beograd, 1.400 dinara
26. jun – „Simply Red”, Kalemegdan, Beograd, 2.950 dinara
26 i 27. jun – „Rege Srbija” festival (Entoni Džon, „Raldoasher”, „Ašer selekšen”, „Trenčtaun rokers”, „Jah No Dead”, „Irie Revolution”, Osi Ged, „Countryman” „Samostalni referenti”, „King Caylipso”), Tamiški kej, Pančevo, besplatan ulaz
3. jul – Šinejd O’Konor, „Sava centar”, Beograd, 2.600 i 2.900 dinara
8. jul – Dejvid Birn, „Sava centar”, 2.600 i 2.900 dinara
9-12. jul – „Egzit”, Petrovaradinska tvrđava, komplet karata 5.990 dinara u pretprodaji
23. jul – Džordž Benson, „Sava centar”, Beograd, 2.500 i 2.900 dinara
12-16. avgust – „Bir fest”, („Stereo MC’s”, „Laibach” „Letu štuke”…), Ušće, Beograd, besplatan ulaz
18. avgusta – „Mad Caddies”, Livingrum, Beograd, 800-1.000 dinara
24. avgust – Madona, Ušće, 2.990-9.990 dinara
2. septembar – Leonard Koen, „Arena”, 2.800-4.500 dinara

Autor: A. Novaković

Foto: Northfoto

Izvor:

Blic Online

(Visited 85 times, 1 visits today)