Radule (Atheist Rap) – 23 godine kasnije


Atheist RapU susret rođendanskom koncertu Atheist Rap-a u KST-u, u ime benda Radule nam je odgovorio na nekoliko pitanja. Saznajte kako su se proveli u Sloveniji i Švajcarskoj, kako su zadovoljni novosadskim koncertom, da li je Budža zadovoljan proteklim izborima ali i šta misle o ligi šampiona… Cool

RockSvirke: Sećate li se prvog javnog nastupa Atheist rap-a?

Radule: Naravno, 22. maja 1989, Beogradska kapija beše klub, povod je bila grupna svirka alternativnih novosadskih bendova i za tu priliku smo kao jednokratnu zajebanciju i osnovali Atheist Rap. I prođe otad 23 leta…

RockSvirke: Dešava li vam se da imate tremu pred neki nastup bez obzira na dugogodišnji staž?

Radule: Meni lično ponekad se dogodi neka nervoza tog tipa, koja prođe sa prvim tonom gitare, kao konju u startnom boksu na početku trke.

RockSvirke: Izbacili ste singl „Budža“ tokom predizborne kampanje. Da li ste pesmu izvodili uživo i kakve su reakcije publike na nju?

Radule: Svirali smo je premijerno na ovogodišnjem Trenchtown festivalu i od tada redovno na svirkama i rekao bih da se nekim ljudima pesma svidela.

RockSvirke: A kako je „Budža“ zadovoljan proteklim izborima? Smile

Radule: Budža je ove izbore pretežno pasivno propratio, pošto mu je više pun qratz saučestvovanja u farsi zvanoj Parlamentarna Demokratija u kojoj, kako god narod birao, pobeđuje sistem, to jest sprega države, crkve i visokog kapitala. Ovog puta si imao ogoljen izbor između starih i novih pomija i kome to nije jasno taj ima problem sa percepcijom. Mišljenja sam da je ceo globalni kontekst uređenja društva na postojećim principima odavno truo, od samog nastanka (mislim na državu uopšte i kroz istoriju) i najbolje bi bilo da što pre sve propadne i da se izgradi nešto novo, ljudskije i svrsishodnije.

Atheist Rap - Radule @ Radio London, London

RockSvirke: U kojoj meri bendovi koji „osvetljavaju“ političke (ne)prilike u Srbiji, kao što vi to činite, mogu zaista da utiču na mlade da se zamisle nad situacijom u kojoj živimo? Yell

Radule: Pojedini bendovi imaju uticaja na širi krug mladih ljudi, na primer Beogradski Sindikat, ali oni, poput Riblje Čorbe na primer, što se tiče političkih i životnih stavova, ne nude nikakvu alternativu već samo friziranje postojeće truleži i po tome ne vidim nikakvu razliku između njihove i ponude aktuelne političke elite. To ne znači da se treba predati, stvarna alternativa je duboko potisnuta na marginu ali je, čini mi se, sve brojnija. Nije tu u pitanju isključivo muzika, ona je samo jedan od medija koji se koriste u komunikaciji.

Atheist Rap @ Dubrovnik, Hrvatska

RockSvirke: Pošto je 25. maj Dan mladosti, dan kada su nekad omladinci simbolično prenosili štafetu, šta misle Ateisti, u čiju čast bi danas ta štafeta mogla da se nosi?

Radule: Na žalost, bravar je izgleda bio najbolji od svih političara na ovim prostorima, a štafeta bi mogla da se simbolično uručuje dvojcu Marko Brecelj i Franci Blašković.

RockSvirke: Da li je nastup na Exit-u pre Bad Religion-a bio slučajan ili nameran?

Radule: Pa bio je nameran u toj meri što je bio logičan izbor da nas stave za zagrevanje pre njihovog nastupa, za šta smo izrazili želju organizatoru i bilo je odlično. A i red je bio da otvorimo festival, pošto smo ga prethodnim nastupom zatvorili.

Greg Graffin (Bad Religion) & Radule (Atheist Rap) by Damir Selman

RockSvirke: Beograđani kažu da retko svirate u Beogradu. Jel’ ih to kulirate ili vas ne zovu?

Radule: Nešto su se poslednjih godina proredili klubovi u kojima se može napraviti dobra svirka, a malo je dosadno gledati bend u istom prostoru više puta godišnje… ili nije. Dolazimo kadgod se ukaže prilika.

RockSvirke: Šta mislite o tome što vas doživljavaju kao pandan Hladnom pivu?

Radule: Hladno pivo su odličan bend, nastali smo iste godine čini mi se, sličnog smo senzibiliteta i muzičkih nazora, ali ni nalik ni stilski ni zvučno ni tekstualno ni produkcijski i to je dobro.

RockSvirke: Kako ste se proveli u Cirihu ? Kako nas doživljavaju tamo, tj. punk na srpski način?

Radule: Jedna svirka je suviše mali uzorak da bih mogao da odgovorim na ovo pitanje. A provod je bio ludilo, još jedan Tour de force, tri svirke (Maribor, Cirih, Ljubljana) u tri dana i tri hiljade pređenih kilometara, nagledaš se lepe prirode, opuštenih ljudi i vratiš se u naš mali raj gde ti za dobrodošlicu bukvalno na granici proradi alergija na ambroziju.

Atheist Rap - Radule @ Slovenija

RockSvirke: Publika je prezadovoljna rođendanskim koncertom, o njemu se priča danima posle. A kako je sve to izgledalo iz vašeg ugla i kakvi su planovi za svirke u budućnosti?

Radule: Bila je luda žurka, što bi rekli – totalni mrak, trebalo je par dana doći sebi nakon toga. Sledi nam rođendansko slavlje beogradskog KST-a u petak, pa letnji festivali i tako to.

RockSvirke: Za koga ste navijali u finalu Lige šampiona? Wink

Radule: Gde? Undecided

RockSvirke: Možete li za kraj da izdvojite nekoliko svojih omiljenih stihova?

Radule: Može refren iz nove koja se zove „Drugo pakovanje“, nije mi omiljen, ali je vezan za našu neprolaznu situaciju:

Isto je sranje, štagod izabereš znaj – svejedno je,
jer ovde ne postoje istina i pravda jednake za sve!

Pozdrav!
Radule

  • Autor: Kompletna redakcija sajta
  • Foto: Zoran Palurović Pampus i Damir Selman
(Visited 119 times, 1 visits today)