„Rad, rad, druženje, druženje, druženje…“ – bend Haos, pobednik 39. Gitarijade u Ratkovu


haos_band_01Bend Haos iz Novog Sada, od njegovog nastanka u junu 2012. godine do danas, ide samo uzlaznom putanjom. Imali smo priliku da nakon njihove još jedne zapisane pobede, ovaj put na 39. Gitarijadi u Ratkovu (o čemu više možete pročitati ovde) razgovaramo sa Rusom (Marko Rusov), jednim od osnivača benda.

RockSvirke: Pobednici ste Festivala u Ratkovu, koji je peti po redu festival na kojem ste učestvovali. Izdvojili bismo da ste 2012. godine osvojili nagradu publike na Festivalu „Omladina” u Subotici, a učestvovali ste i na nedavno održanom “Jelen Demofestu” u Banjaluci. Kakvo je vaše mišljenje generalno o festivalima i nosite li lepe utiske sa istih?

Marko: Svaki od festivala na kojim smo učestvovali su na neki način jedinstveni i razlikuju se jedan od drugog, po načinu ocenjivanja, po odabiru bendova i sličnim stvarima. Svi festivali za nas imaju cilj da upoznajemo nove ljude sa istim interesovanjem, a to je muzika, zbog koje postojimo i mi i festivali. Dodao bih da bi festivali mozda trebalo preciznije da definišu stvari koje se ocenjuju, da li je prioritet sama kompozicija, izovdjenje benda i sl. na puno festivala se izvodi samo jedna pesma a žiri ocenjuje bend na osnovu te jedne pesme. Ipak mislim da kada se ocenjuje sam bend, da bi bendovi trebalo da dobiju više vremena da se pokažu i da upotpune taj neki krajnji utisak o njihovom radu. Festivali su svake godine sve bolje organizovani , i sve napredniji tako da verujem da ce i te neke stvari vremenom biti preciznije definisane.

RockSvirke: Da li ste očekivali nagradu u Ratkovu?

Marko: Definitivno nismo. Hteli smo da nastupimo i tamo, probali i na kraju je sve bilo daleko bolje nego što smo očekivali, najviše zbog toga što je gitarijada u Ratkovu specifična po tome što uglavnom privlači bendove koji neguju neki malo tvrđi zvuk.

RockSvirke: Zašto „Haos“?

Marko: Napravili smo pesme, prijavili se na festival, a nismo imali ime. Haos je eto tako slučajna reč sa kojom smo upotpunili prijavu. 😀

RockSvirke: Za veoma kratko vreme postigli ste veliki uspeh. Šta Haos izdvaja od ostalih bendova?

Marko: Rad, rad, druženje, druženje, druženje… Puno vremana provodimo zajedno i van proba, i s obzirom da svi imamo potpuno različite muzičke ukuse, sjajno se slažemo međusobno, sjajno sarađujemo i pretpostavljam da je taj timski rad ključ našeg dosadašnjeg uspeha.

RockSvirke: Vaši planovi za dalje? Možemo li uskoro očekivati spot, album?

Marko: Radimo na novim pesmama, radimo na sebi. Spot za „Slavka“ je snimljen i trebalo bi da kroz nekih nedelju dana da bude objavljen. A što se albuma tiče, naravno da težimo ka tome, ali ne žurimo jer hoćemo da taj album bude što kvalitetniji i čim se ukaže prava prilika za to snimićemo i album.

RockSvirke: Na kojoj bini biste voleli da se pojavite jednog dana?

Marko: Exit-u naravno kao najvećem festivalu u zemlji, a želja nam je da nastupamo i na drugim festivalima širom zemlje i bivše SFRJ. Uvek smo za svirke, putovanja, druženja.

RockSvirke: Kako opisujete muziku koju stvarate?

Marko: Nismo ni razmšljali o definisanju muzike koju stvaramo i definisanju žanra kom pripadamo. Kada pravimo pesmu, sviramo je onako kako osetimo da treba u tom momentu. Kada bih morao da odredim pravac kom pripadamo, rekao bih da je neki pop-rok sa primesama nekog fanki i rege prizvuka.

RockSvirke: Sa kim biste voleli da sarađujete od muzičara?

Marko: Iskoristio bih priliku da spomenem jednu uspešnu saradnju koju smo imali. U pitanju je remix za “Loš dan” koji su radili Vanjanja & Spear kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Napisana je pesma koja tek treba da se snimi sa bendom D Zoo iz Subotice, od koje jako mnogo očekujemo. Pomenuo bih nekoliko muzičara/bendova koji su po mom mišljenju trenutno najkvalitetniji na domaćoj sceni Lady Jelena, Vrooom, Svi na pod, Dubioza kolektiv, i uvek bi bilo sjajno sarađivati sa takvim bendovima, mada smo mi uvek za saradnju sa drugim muzičarima.

RockSvirke: Koga bi izdvojio sa današnje muzicke scene? (domaće/strane)

Marko: Što se domaćih izvođača tiče pored gore već navedenih izdvojio bih još i EKV, Šarlo akrobata, Discipina kičme, Laufer, Haustor…strani Jamiroquai, Pearl Jam, Skunk Anansie…

RockSvirke: Ideje za tekstove pesama?

Marko: Ideje dođu nekako same od sebe, inspirišu nas stvari koje se dešavaju oko nas.

RockSvirke: Kako je nastao bend?

Marko: Nataša i ja smo nastupali kao akustični cover dvojac, dobili poziv da se prijavimo za Takt fest 2012. da pokušamo da stvaramo naše pesme, i svidelo nam kako su ljudi reagovali na našu muziku, pa smo odlučili da se više okrenemo ka autorskom radu, okupili bend i za sada sve sjajno funkcioniše.

RockSvirke: Tako i neka ostane. Želimo vam puno srećnih trenutaka u zajedničkom radu, a nadamo se da ćete nas uskoro obradovati još nekom lepom vešću.

(Visited 157 times, 1 visits today)