Public Image Ltd i Džon Lajdon 13. juna u bašti SKC-a


Public Image LtdNakon više nego uspešnog nastupa na prošlogodišnjem Belgrade Calling festivalu, legendarni pevač i frontmen Sex Pistols-a Džon Lajdon (John Lydon), a sada post/pank grupe Public Image Ltd (PiL), održaće svoj prvi samostalni koncert u Srbiji, 13. juna u bašti SKC-a.

Biće ovo prilika da se pored dobro poznatih pesama, predstave i sa novim albumom „This is PIL“ koji je odlično primljen od strane fanova i kritike.

Nakon što je odbio da sa Sex Pistols-ima uđe u Rokenrol kuću slavnih, Džon Lajdon je ostao dosledan sebi i na prvom albumu posle dvadesetogodišnje pauze (poslednji album „That What Is Not“ izdat je 1992. godine), odlučuje da novo studijsko izdanje finansira u okviru sopstvene PIL Official etikete i nezavisnog distributera Cargo Records, odbivši time sve ponude velikih izdavača.

Kritika je ovog puta složna sa uvek lojalnom bazom iskrenih ljubitelja benda, pa se nižu citati poput „Zaboravite Pistolse, PiL je vredan pažnje“ (The Times), „Često vas zapanji Lajdonova odlučnost da krene u neistraženu teritoriju, da se uputi u, kako istoimena pesma na albumu kaže, u dublje vode“ (Guardian) ili „Jednostavno je zadovoljstvo čuti Lajdona kako umešno peva o trnovitim temama sa prepoznatljivim stilom i petljom, dok mu leđa čuva vešt bend“ (Mojo).

PiL iza sebe imaju bogatu diskografsku karijeru, započetu odmah po raspadu Sex Pistols-a i smatraju se jednim od veoma uticajnih i inovativnih bendova na svetskoj sceni. Iako se mahom svrstavaju u alternativni rok i post/pank, PiL su zabeležili i značajan uspeh sa pet singlova u Top 20 britanske zvanične liste, baš kao i sa pet od ukupno devet studijskih albuma plasiranih u prvih dvadeset na listi albuma. Pažnju najšire publike stiču sa nezaobilaznim singlovima iz osamdesetih „Rise“, „This Is Not a Love Song“, „Flowers of Romance“ i „Death Disco“. Iskusnija publika još uvek pamti „Monsters of Alternative Rock“ turneje sa grupama New Order i The Sugarcubes, preteču popularnog Lollapalooza festivala, te svakako izrazito uticajni album „Metal Box“ kojeg je magazin „Rolling Stone“ svrstao u 500 najboljih izdanja svih vremena.

Kapacitet koncerta ograničen je na svega 1400 ulaznica koje se od danas prodaju po ceni od 1800 dinara na blagajnama Eventima i knjižare „Laguna/Delfi“ u sklopu SKC-a.

  • Foto: Paul Heartfield
(Visited 66 times, 1 visits today)