Psihodelija u novom ruhu


The Black Keys - Turn BlueNova progresija, psihodelija, doza melanholije sve to prožeto elektronikom iako su izvorno gitarsko bubnjarski duet, ukratko bi se mogao opisati novi album grupe The Black Keys, koji nosi naziv Turn Blue. Pesme koje se ističu, a koje su izašle kao dva singla su “Fever” i “Turn Blue”, a posebno se ističe svojstvenošću i karakterom, pesma “Bullet In The Brain”.

Iz globalnog opisa, možda jedino odudara prva pomenuta, koja pre svega odiše modernošću i jednostavnom melodijskom linijom koja je lišena želje autora da bude originlana, već isključivo slušljiva, što je i postignuto. U pesmi ima elemenata elektro pop ere iz osamdesetih godina, tako da se konkretna pesma veoma slabo ili uopšte ne može svrstati u opus roka, ali svakako najjači adut ove, i ostalih pesama jeste odličan, čist, tenorski vokal Dena Ojerbaha (Dan Auerbach, pevač i multiinstrumentalista).

Naredne dve Bullet In The Brain” i “Turn Blue” su u poptuno drugom raspoloženju i karakteru, sa posebnim osvrtom na “Bullet..” koja svojom psihodeličnom notom, bar u uvodnom delu, podseća na sličan opus legendarne grupe Ten Years After, ali i uz prepoznatljiv uticaj grupe Pink Floyd. Uz jednostavnu, ali efektnu akordsku progresiju na akustičnoj gitari, prodoran hod na basu i vokal koji je učinjen tako da zvuči kao iz drugog plana, pesma nas za trenutak vraća u doba kada je psihodelično raspoloženje pesama i grupa bilo aktuelno i popularno. U svakom slučaju pomenuta može da slovi za najjači i najistaknutiji momenat na albumu, koji opravdava opis i reputaciju benda.

Turn Blue je njihov osmi studijski album, snimljen tokom leta 2013. godine, delom u Kaliforniji, Holivudu, delom u Mičigenu, ali je izašao u maju tekuće godine. Bend je i na ovom albumu sarađivao sa producentom Denžer Mausom (Danger Mouse), koji se ovoga puta javlja i kao koautor i kao koproducent albuma.

“Nova” grupa za nova pokoljenja i mlađe slušaoce željne modernijeg zvuka, tako bi se mogao opisati rad Black Keys-a, ali i sa druge strane grupa koja je, bar na aktuelnom albumu, uvela dozu originalnosti i trag starijih, kvalitetniijih vremena.

(Visited 130 times, 1 visits today)