Prvi metak Novih Odmetnika


U subotu, 3. aprila u 20h, Galerija ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi biće domaćin jednom zanimljivom kreativnom susretu. Unutar galerije biće priređeno celovečernje kantautorsko drugovanje muzičara i pesnika iz Hrvatske i Srbije, pod nazivom Prvi metak.

Stvaraoci koji će u toj noći pružiti namernicima, slušaocima i gledaocima koji se zateknu u galeriji uvid u svoje umetničke svetove već su afirmisani kao predvodnici novog akustičarskog, poetskog, folk-bluz talasa i čitave muzičke scene koja se u poslednjih godinu dana formirala na prostoru dveju zemalja. Tumači muzičkih pojava objedinjeno ih zovu Novim Odmetnicima. Svi autori su zastupljeni na kompilaciji Gledajući unatrag vidim naprijed, koju je početkom godine objavila nezavisna izdavačka kuća Brlog Records iz Zadra.

Na ovom neformalnom koncertu nastupiće:

  • (Izmena vremena): drugo ime za mladog novosadskog kantautora Nikolu Neškovića koji uživo upečatljivo predstavlja svoje melanholične teme u žanru koji bi se mogao okarakterisati kao jevanđeoski folk-bluz.
  • Ivan Škrabe: mladi folk-trubadur iz Jastrebarskog koji je u Zagrebu postao prava klupska atrakcija. Uz gitaru i usnu harmoniku izvodi svoje autorske pesme, ali je pri tom uvek spreman da ponudi lično čitanje crnačkih bluz standarda.
  • Čopor: umetničko ime Roberta Vodanovića, kantautora, pesnika, bitnika, prozaiste i nezavisnog izdavača iz Zadra. Zovu ga „vlasnikom najtužnijeg bluza u Hrvatskoj”. Na tragu Bodlera i Bukovskog, čovek koji se jednom čuje i nikada više ne zaboravlja.
  • Tomislav Zorić: frontmen sjajnog benda Olovni ples iz Dugog Sela, koji u folk-bluz maniru baštini poeziju klasika hrvatske poezije dvadesetog veka – Matoša, Šimića, Sudete, Šenoe i drugih. Izuzetan kompozitor, pevač i izvođač. Na ovakvim susretima, Zorić nastupa i sa Čoporom i grupom Prkos Drumski.
  • Prkos Drumski: samozatajna akustičarska družina koja danas radi na relaciji Novi Sad-Beograd-Kotor. Zovu ih „muzičkim vilenjacima”. O njima se nedovoljno zna, ali u takvim okolnostima oni najviše vole da stvaraju. Poput Čopora i Olovnog plesa, vernu i postojanu publiku imaju u Dalmaciji.

Galerija ITD biće u toj večeri otvorena za sve ljubitelje dobre autorske pesme…

Ista družina će se okupiti i svirati i u petak, 2. aprila u 20h, u Hard Rock Cafe-u Čelarevo što će biti uvodno veče za subotnji novosadski koncert…

Dizajn plakata:

(Visited 91 times, 1 visits today)