Pro-Pain u Novom Sadu – jako, žestoko i snažno!


Pro-Pain, hardkor velikani, ponovo su došli u Novi Sad. Ovo je bio njihov drugi koncert u Novom Sadu, a jedni su od nekoliko grupa koja je svirala koncert u Srbiji devedesetih godina tj u Beogradu. Opet su se vratili na mesto gde se težak zvuk uvek gajio tj u Novi Sad, konkretnije SKCNS Fabriku, koja nam u poslednje vreme upriličava sjajne koncerte.

 

Predgrupa je bio mađarski hardkor bend Don Gatto koji takođe nisu nepoznati novosadskoj publici. Priredili su klasičan, žestok hardkor, a tada, malobrojna publika koja je bila u prvim redovima je improvizovala šutke i „krugove“. Vremenom su zavredeli pažnju sve više ljudi, naročito vrlo dobre reči na srpskom od strane gitariste i pevača. Don Gatto je izdao 3 EP-ja u poslednjih 8 godina, koliko postoje, što smo imali priliku da čujemo.

Nema sumnje, odlična grupa, koja treba da nastavi u ovom pravcu, ali opet(!) se postavlja pitanje gde su novosadske hardkor grupe i gde je novosadski hardkor? I Pro-Pain i The Exploited su grupe o kome su generacije novosadskih hardkor pankera maštale i na ovom koncertu, koncertu velikog Pro-Pain-a, takoreći u komšiluku, na bini je morala da bude bar jedna novosadska grupa. Da li je novosadski hardkor ostao samo u dugometražnim dokumentarcima o nekim davnim i drugačijim vremenima…

Snažna i stamena figura pevača Gerija Meskila (Gary Meskil) se ocrtavala u mraku bine i u istom tom mraku, uz vrlo malo svetla, žestina i snaga su započete uz „Unrestrained“, „Three Minutes Of Hate“ i „Stand Tall“ koje su praktično bile spojene, a generalno, pauza između pesama gotovo da nije bilo, akcenat je bio na snazi, rifovima i žestokoj svirci. Publika je osetila tu energiju i činilo se da bi mogla tri dana da bude na koncertu Pro Pain-a nošena adrenalinskom moći pesama, a usledile su „Sucks To BeYou“, „No Way Out“, a sa novog albuma je svirana istoimena pesma „Voice Of Rebellion“.

 

Njihova muzika jeste u osnovi i načelu hardkor ali se graniči sa treš metalom i pored neverovatnih rifova imaju i istaknute solaže, za koje se pobrinuo gitarista Adam Filips (Adam Phillips) koji je pokazao veliko gitarsko umeće sa oštrim i preciznim tonom i tečnim skalama i frazama. Ceo bend je pokazao spoj beskompromisnosti, snage, žestine i usviranosti i preciznosti.

Jedan od retkih momenata kada je Meskil nešto pričao bio je taj kada se podsetio svog prvog koncerta u Srbiji, a sada već legendarnog SKC-a ’98. godine. U to ime naravno „Shine“ i „Make War Not Love“, koje su izazvale erupciju pozitivnog besa u celom prostoru.

Ovo je trebalo da bude oficijelni kraj koncerta, ali je svima bilo jasno da sat vremena svirke nikako ne može da zadovolji tek zagrejane obožavatelje, pa je u dva izlaska na bis odsvirano još 6 pesama i koncert se produžio za pola sata.

Fabrika ovog puta nije bila popunjena, što je bilo iznenađujće uzimajući u obzir ovaj koncert i ovaj grad, ali i ovo se nadovezuje na pitanje gde je novosadski hardkor. U svakom slučaju, svi prisutni su učinili da Meskil i ekipa ovaj koncert pamte.

Pro-Pain je sve ono najžešće što smo ikada želeli da čujemo.

(Visited 77 times, 1 visits today)