Prkos Drumski – „Svetlost i pustota“


Prkos Drumski - Svetlost i pustotaNovosadski sastav Prkos Drumski nedavno je objavio novi album pod nazivom Svetlost i pustota koji predstavlja zbirku živih pesama i singlova nastalih u periodu od 2003. do 2013. godine.

Pesme na novom albumu krasi prijatno preplitanje vokala Miloša Zubca, Isidore Milivojević i Sonje Šešlije, koji nas tehnikom i bojom vraćaju u sedamdesete godine jugoslovenskih šansona, zatim poigravanje instrumentalom koje nas šeta od popa do bluza, a onda i eksperimentisanje s jezikom – pored srpskog, zastupljeni su engleski i francuski jezik koji svakako doprinose nežnom, a snažnom, duhu albuma.

Osim prve pesme na albumu – „De profundis“, sve su ostale snimljene uživo, na različitim koncertima ili u studijskim, sobnim i garažnim prostorima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, što zasigurno čini ovaj sastav jednim od hrabrijih. Ova odluka poslužila je kao dokaz o kvalitetu Prkosa Drumskog kao pretežno, iako ne isključivo akustičnog sastava, kakvih svakako manjka na našoj muzičkoj sceni.

Album otvara pesma „De profundis“, nežna balada koja nas uvodi u pustotu Svetlosti i pustote. Potom sledi „Intermeco“ koji nas zagreva za ono što dolazi, gradeći blagu tenziju zvukom bas gitare i saksofona. Treća pesma na albumu, „Vilindar“, komunicira sa slušaocem kroz instrumental koji grabi i kojem se na trenutke pridružuje nežni ženski vokal, noseći sa sobom setu i nostalgiju. Vilindar priča priču slušaoca. Ova pesma ne diktira, ona daje slobodu mislima i okreće se poput ringišpila na kojem se vozi zatvorenih očiju. „Cvijetom cvjetaj, srce moje“ zrači nekom mračnom energijom i unosi nemir što obuzima čoveka koji razmišlja o besmislu. Iz tog tamnog kutka, album nas odvodi u opuštenu atmosferu pesme „Rejoice“, kojom vladaju bluz i engleski jezik. Preko „Nikšićkog bluza“, koji zapravo odiše rok energijom, stižemo do pesme „Avgust“ koja umiruje, a istovremeno poziva na ples, i koja se izdvaja kao mogući hit ovog albuma. Sledi vrlo uzbudljiva kompozicija „Desi se tako da promakne dan“ koja pleni neverovatnom dinamikom i savršenim skladom glasova – drugi veliki hit. „Bretonov san“ nas posle lude žurke polako stavlja u krevet i ušuškava nas dok padamo u san u koji nas prati „Les mains pleines d’amour“, s prijatnim pop prizvukom i francuskim jezikom koji se sa gitarama fantastično slaže.

Pored navedenih pesama, na albumu se nalazi i „Hidden Track“, numera u kojoj se krije live verzija pesme De profundis.

Svetlost i pustota su prava poslastica za sve ljubitelje akustične muzike čija su osnova ambijentalni folk, folk-rok, pop, džez i bluz. A ukoliko pored toga patite i za besprekornim ženskim vokalima, onda zaista nema sumnje – Prkos Drumski je kao stvoren za vas.

(Visited 91 times, 1 visits today)