Prkos Drumski na Antićevim danima


Prkos Drumski @ Kulturni centar, Novi SadNovosadski bend Prkos Drumski nastupio je na završnoj večeri manifestacije „Antićevi dani“ u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Poslednji omaž delu velikog pesnika Miroslava Antića tokom ove manifestacije pružilo je sedam članova rok-bluz benda Prkos Drumski. Na binu bioskopske sale KCNS-a su izašli nešto posle 20 časova, i u svom nepretencioznom prijateljskom stilu pozdravili publiku. Pre početka nastupa pozdravnu reč je imao i direktor Kulturnog centra, Andrej Fajgelj, poželevši svima jedinstvo stapanja sa numerama ovog sastava u duhu sećanja na Miku Antića.

Dokle dosežu ljudske sposobnosti, moći misli i dela jednog čoveka? To nepresušno pitanje nam uvek zagolica misli, i stvori osećaj nelagode pozitivne ili negativne u stomaku. Prvom pesmom Prkosa publika je pažljivim slušanjem teksta mogla da zastane i razmislio ovim temama. Pesma „Prijateljska“ bila je pravi uvod u narednih sat i po vremena druženja sa ovim muzičarima. Tekst „Moguće je sasvim da po vodi hodiš, i planine mičeš, zverinje da krotiš. Sva misli da doznaš, svaku reč razumeš. Čitav jedan život i još mnogo više“ je po svemu poseban i značajan i otvorio je to veče dozvolu za sve ono što udaljava od svakodnevnice svih prisutnih, dozvolu i smelost za nečim višim od onoga kako živimo.

Glas Miloša Zubca, frontmena ove muzičke postave koji je na tom mestu već više od deset godina, odjekivao je i u sledećoj numeri „Šaman“. Jedinstvenost energije ovih muzičara se uklopila sa nekoliko mališana koji su se igrali ispred bine. Posebna čar je bila u tome da niko od prisutnih a ni od izvođača nije pokušao da opomene decu ili da im kaže da se skloni. Sve je bilo toliko skladno i uniformno da su dečiji nevini glasovi, urlici i poneki vrisak samo upotpunili doživljaj ove prijateljske razmene muzike i ljubavi između svih prisutnih.

Prkos Drumski @ Kulturni centar, Novi SadU ovom maniru publika se svojom reakcijom nadovezala na upečatljiv tekst pesme „Šaman“ – „Da zalud svetu daruješ dostojanstvo, tražeći Čoveka izgubio si carstvo“. Malo brži ritam je najavila pesma „Desi se tako da promakne dan“, publika je bila vesela i pozdravljala svaki ton pesme. Deca su se igrala a prostor između pesama je bio obojen doskočicama na dečji račun, koje su svima prijale i podsetile na to što zapravo bolje da nikad ne izgubimo. Ono dečije u nama. Bezbrižnost koja je sevala iz te dečije igre ispred bine bila je posebno obeležje ovog nastupa, i kao da je ta ptica bezbriga odnela po jedan kamen teret sa leđa svakog člana publike te večeri.

Potom su usledile pesme sa lirikama Miroslava Antića. Prva je bila „Kiša“ a potom „Kap po kap“ u vokalnom izvođenju Dragane Zubac. Lepota i mir ovih tekstova koji su se spojili sa kompozicijama Prkosa Drumskog preneli su se na prisutne. Uplovili smo u posebnost ovih stihova, osetivši prema svojim emocijama zašto je Mika Antić tako velik pesnik. Hvala članovima Prkosa Drumskog što su na tako verodostojan način preneli smisao i sjaj Antićevih tekstova. Melanholija i seta su na harmoničan i umeren način obuzeli prisutne.

Prkos Drumski @ Kulturni centar, Novi SadMikinu pesmu „Pravi letači“, pre nego što je otpevao Miloš Zubac je najavio izrecitovavši poznate stihove „Zato se pravi i istinski letači na vreme povlače i ne gužvaju nebo“.

Kasnije je usledilo izvođenje pesme „Ravnoteža“, publika se razdrmala i uživala u veselim ritmovima ove pesme, naravno poistovetivši se sa ljubavnim stihovima. Pesmu je otpevala Dragana Zubac.

„Nama je to ljubav,
jutrom ja od tebe,
obnoć ti od mene,
poput dva vampira s mukom što se drže u začudnom skladu.“

Nakon te pesme Prkos Drumski je izveo pesmu „Hau hau hau“ sa Draganom Zubac kao glavnim vokalom. Energiju ove ljubavne pesme se nastavila u sviranju sledeće poznate numere – „Cvijetom cvjetaj, srce moje“ Ova poznata pesma, iako autorski rad ne potpisuje Prkos Drumski, izazvala je ovacije i radost publike prilikom slušanja. Na ovom koncertu Prkos Drumski je prvi put izveo numeru „Serbian blues“. Nekoliko minuta bluza je bilo neponovljivo iskustvo, a muzičari su je izveli kao da su potpuno sami u sali. Ova spontanost i prirodne reakcije su proizvele posebno blisku i familijarnu atmosferu na ovom nastupu.

Prkos Drumski @ Kulturni centar, Novi Sad

Za kraj, odsvirali su pesmu kao posvetu prijatelju muzičaru, Miladinu Šobiću, „Prvi jutarnji“ koju je otpevala Dragana Zubac.

Nakon koncerta publika je prišla i čestitala muzičarima, a deca su se smejala i igrala po bini.

(Visited 160 times, 1 visits today)