Preminuo Teri Kalijer (24. maj 1945 – 28. oktobar 2012)


Teri Kalijer (Terry Callier)U nedelju, 28. oktobra, u 67. godini života je preminuo poznati američki soul-folk pevač i kompozitor, muzička legenda Teri Kalijer (Terry Callier), mlađoj populaciji najpoznatiji po hitovima s Massive Attackom, Beth Orton, Koop i 4Hero.

Kalijer je rođen u Čikagu 1945. godine. U mladosti je rano naučio da svira klavir družeći se sa Kurtisom Mejfildom (Curtis Mayfiel) i Džerijem Batlerom (Jerry Butler) koji su i sami postali legendarni soul muzičari.

Svoj prvi singl „Look At Me Now“ snimio je za Chess Records 1962. godine. Upoznavši se sa Samjuel Čartersom (Samuel Charters), počeo je da radi na snimanju svog debi albuma „The New Folk Sound of Terry Callier“ koji je objavio 1968. godine sa svojih 28. godina, a tokom sledećih nekoliko godina pisao je hitove za izvođače koji su objavljivali pesme za „Chess“ i „Cadet“ izdavačke kuće.

Tokom sedamdesetih XX veka objavio je kultne džez-folk albume, u svoje vreme komercijalno neuspešne, „Occasional Rain“ (1972), „What Color Is Love“ (1973) i „I Just Can’t Help Myself“ (1974). Svirao je redovno do početka osamdesetih, mada njegovi albumi ipak nisu bili toliko komercijalno uspešni. 1983. godine je postao programer na Univerzitetu u Čikagu (paralelno završava sociologiju na koledžu), a nakon što je dobio starateljstvo nad ćerkom, povukao se se iz javnog života.

Krajem ’80-ih britanski DJ-evi počinju u klubovima da puštaju njegove pesme (engleski acid jazz DJs Gilles Peterson and Russ Dewbur), i ubrzo izdavačka kuća Acid Jazz Records objavljuje 1991. godine singl „I Don’t Want to See Myself (Without You)“ koji postaje klupski hit, pa Teri Kalijer počinje da nastupa u britanskim klubovima (tokom godišnjih odmora). Sa Bet Orton (Beth Orton) 1997. godine objavljuje EP „Best Bit“, a 1998. veliki povratnički album „Timepeace“ – prvo izdanje za veliku izdavačku kuću posle skoro 20 godina, koji postiže veliki uspeh i kod kritike i publike.

Kalijer je često gostovao na pesmama grupa kao što su Massive Attack – „Live With Me“, Hardkandy – „Advice“, 4 Hero – „The Day of the Greys“, Koop „In A Heartbeat“ a sarađivao je i sa Bet Orton, Kyoto Jazz Massive, Grand Tourism i dr.

Nakon toga je redovno objavljivao, a poslednji album „Hidden Conversations“ (2009) je snimio u saradnji sa Massive Attack.

Teri Kalijer je 2007. godine nastupio u Beogradu, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, u okviru Belefa.

U Kalijerovim izvođenjima izražena je emotivnost i mističnost. Njegova muzika, poput njegovog glasa, izuzetno je snažna i duboka, što njegovim pesmama daje specifične nijanse džeza, popa, soula, folka i gospela.

(Visited 60 times, 1 visits today)