Preminuo slavni džez muzičar – Miša Blam


Mika Male - SepijaSlavni džez muzičar, kontrabasista i kompozitor Mihajlo Miša Blam preminuo je danas u Beogradu, potvrdila je Tanjugu njegova porodica.

Mihajlo Blam rođen je 15. decembra 1947. u Beogradu. Završio je Srednju muzičku školu „Stanković“, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i u Belgiji. Bio je član Beogradske filharmonije (1968-71); kamernog orkestra “Dušan Skovran”, Velikog narodnog orkestra RTB (1973-76); Velikog džez orkestra RTB – Big band (1978-89) i Orquestra Sinfonika Nacional – Santo Domingo (1993-94). Jedan je od inicijatira i osnivača džez odseka u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu, a potom i profesor u toj školi.

Snimio je tri bendliderska albuma (“Miša Blam i oni koji vole fanky”, “Sećanja”, „Good old YU days“) i veliki broj albuma u saradnji sa domaćim i stranim muzičarima (sekstet “Gut & Marković”, Clark Terry, Alvin Queen, Stjepko Gut i dr.).

Poslednjih godina je bio aktivan na beogradskoj klupskoj sceni, pre svega u džez klubu “Ptica”, a naročitu pažnju je privukla njegova knjiga “Jazz u Srbiji: 1927-1944”, kao prvo objavljeno delo koje se bavi ovim najranijim periodom u istoriji domaćeg džeza. Bio je i umetnički direktor festivala “Jazzibar” u Kraljevu od njegovog osnivanja 2011. godine, kao i dobitnik nagrade Nišvilla za životno delo.

  • Foto: Ivan Grlić
(Visited 173 times, 1 visits today)