Preminuo muzičar David Roback (Mazzy Star)


David Roback, osnivač kultnog benda Mazzy Star, je preminuo u 61. godini. Još nije otkriven uzrok smrti poznatog multiinstrumentaliste.

Gitarista, klavijaturista i producent David Roback oformio je Mazzy star, zajedno sa Hope Sandoval. Bio je jedna od vodećih figura neo-psihodelije u osamdesetima, a Mazzy Star je osnovao u Santa Monici 1989. godine. Pesma po kojoj je bend najpoznatiji je “Fade Into You” iz 1993. godine.

Osim što je poznat po svom doprinosu bendu Mazzy Star, poznat je i po radu u bendovima Opal i Rain Parade. Sa svim tim bendovima bio je deo muzičkog pokreta i žanra Paisley Underground, koga su činili kalifornijski bendovi. Bend Rain Parade oformio je u ranim osamdesetima, a u bendu je bio i njegov brat Steven. Kasnije je bio jedan od osnivača benda Opal sa basistkinjom i pevačicom Kendrom Smith. Opal je izbacio nekoliko EP-a i album Happy Nightmare Baby 1987. godine.

Nakon Opala je počela priča sa bendom Mazzy Star. Debitantski album She Hangs Brightly bend je objavio 1990. godine. Drugi album So Tonight I Might See iz 1993. dono je spomenuti hit singl, jedinu mainstream uspešnicu benda. Treći album Among My Swan lansirali su tri godine kasnije, a nedugo nakon njega bend se razišao. Do ponovnog okupljanja došlo je 2009. godine, a poslednji album Seasons of Your Day objavili su 2013. godine.

(Visited 79 times, 1 visits today)