Preminuo Lu Rid


Lu_RidAmerički muzičar Lu Rid (Lou Reed) preminuo je danas u 71. godini života. Uzrok smrti još nije objavljen.

Osnivač benda The Velvet Underground, tekstopisac, gitarista i fotograf  svojim stvaralačkim radom oblikovao je gotovo pola veka rokenrol muzike. Njegova saradnja sa Endijem Vorholom ( Andy Warhol) smatra se jednom od najvažnijih u savremenoj kulturi.

Lu Rid rođen je u Bruklinu 1942. godine, a tokom studija zainteresovala ga je muzika pa je počeo da piše pesme. Nakon fakulteta radio je u Pickwick Recordsu, a sredinom 60- ih godina svirao je sa muzičarom Džonom Kejlom (John Cale).

Kejl i Rid  osnovali su prvi bend The Primitives, nakon čega su ime promenili u The Warlocks. Nakon što su upoznali gitaristu Sterlinga Morisona (Sterling Morrison)  i Maurena Takera (Maureen Tucker) pokrenuli su The Velvet Underground. Grupu je primetio i slavni umetnik Endi Vorhol (Andy Warhol), koji je radio sa njima i na albumu The Velvet Underground & Nico.

Bend se razišao 1970. godine, nakon čega je Rid otputovao u Englesku, gde je snimio solo album. Tokom narednih nekoliko godina postao je ikona i jedan od najcenjenijih tekstopisaca u muzičkom svetu.

U maju ove godine Lu Rid je imao transplantaciju jetre nakon koje je, budući da se osećao dobro, planirao povratak poslu i nastupima.

(Visited 126 times, 1 visits today)