Preminuo Klod Nobs


klod_nobs_1Klod Nobs (Claude Nobs), velikan i osnivač Montreux džez festivala, preminuo je 10. januara u 76. godini nakon nesreće na skijanju.

Klod će ostati upamćen po rečima „Zašto da ne?“ – Parola kojim se vodio kada god bi svi ostali prognozirali neminovni neuspeh nekog projekta. 

Njegovi saradnici sa festivala, uputili su mu poslednji oproštaj: „Napustio si nas samo nekoliko dana nakon nesreće na Caux-sur-Montreux, tvojim voljenim planinama koje nadgledaju jezero koje si toliko voleo. Kad god si radio sa ljudima, iskre su ti sijale u očima. Za sve nas, koji smo imali sreće da nam se putevi uskrste sa tvojim, zauvek ćeš ostati onaj koji nikada nije prihvatao poraz.“ 

Festival koji je osnovao, dokaz je njegovoj upornosti i radu, darežljivosti i nepokolebljivoj prirodi. 

„Hvala ti što si nas poveo tamo gde nikada nismo mislili da ćemo stići. I u tebi svojstvenom duhu, otišao si iznenada, kao da bi nas još jednom podsetio da u životu, kao i u muzici, svako sjajno izvođenje može biti i poslednje.“  

Ovaj nenadani odlazak je veliki gubitak, ali po rečima njegovog tima „Nastavljamo, i nastavićemo da prenosimo sve što si nas naučio.“.

Klod Nobs pominje se kao “Fanki Klod“ u numeri “Smoke on the Water“ rok benda Deep Purple…

(Visited 86 times, 1 visits today)