Preminuo je Lee “Scratch” Perry, legenda dub i reggae muzike


Reggae pevač, producent i studijski čarobnjak Lee “Scratch” Perry, koji je iznova izumeo žanr i proširio granice jamajčanske muzike preminuo je u nedelju u 86. godini.

Vest o smrti preneli su lokalni mediji, ali uzrok iste zasad nije poznat javnosti. Andrew Holness, premijer Jamajke, napisao je u nedelju na Twitteru: “Moje duboko suučešće porodici, prijateljima i obožavateljima legendarnog producenta i pevača, Rainforda Hugha Perryja, poznatog kao Lee ‘Scratch’ Perry. Radio je i producirao za razne umetnike, uključujući Bob Marley and the Wailers, Congos, Adrian Sherwood, Beastie Boys i mnoge druge. Bez sumnje, Lee ‘Scratch’ Perry uvek će se pamtiti po svom snažnom doprinosu muzičkom bratstvu. Neka njegova duša počiva u miru.”

Tokom karijere koja je trajala sedam decenija, Perry je bio jedan od najplodnijih muzičkih umetnika; “Kiss Me Neck” , knjiga koja navodi Perryjeve celokupne snimke do početka 2000-ih, ima preko 300 stranica.

“Nikad ne možete reći ništa protiv Leeja ‘Scratcha’ Perryja  – on je Salvador Dali u muzici”, rekao je Keith Richards 2010. za Rolling Stone i dodao: “On je misterija. Svet je njegov instrument. Samo morate slušati. Više od producenta, on zna nadahnuti dušu umetnika. Kao i Phil Spector, ima dar ne samo da čuje zvukove koji dolaze niotkuda, već i prevesti te zvukove muzičarima. Scratch je šaman.”

(Visited 52 times, 1 visits today)