Preminuo Ginger Baker, jedan od najvećih bubnjara svih vremena


Džindžer Bejker (Ginger Baker), legendarni britanski bubnjar rok i bluz benda iz 60-ih, Cream, preminuo je u nedelju u bolnici u koju je primljen u kritičnom stanju pre desetak dana.

Cream, u kojem su pored Bejkera svirali još i Džek Brus (Jack Bruce) i gitarista Erik Klepton (Eric Clapton), smatra se prvim superbendom, premda se raspao nakon samo tri godine na vrhuncu karijere. Njihov album Wheels of Fire, bio je prvi dvostruki platinasti album na svetu.

Za manje od dve godine Cream je prodao 35 miliona ploča i proslavio se hitovima poput “I Feel Free”, “Sunshine of Your Love”, “White Room’ i ‘Crossroads”. 

Džindžer Bejker je 1969. godine zajedno sa Kleptonom, Rikom Grečom (Ric Grech) i Stivom Vinvudom (Steve Winwood) osnovao bend Blind Faith, a nakon toga 1970. godine Ginger Baker’s Air Force, koji je eksperimentisao sa džezom i rokom.  Smatra se jednim od najboljih britanskih bubnjara svih vremena. Godine 2013. sa svojim džez bandom nastupio je na Nišville festivalu, što je bio i njegov jedini koncert održan u Srbiji.

(Visited 77 times, 1 visits today)