Preminuo Džoni Vinter


Tommy RamoneDžoni Vinter (Johnny Winter) je preminuo, javljaju brojni izvori bliski ovom bluz muzičaru. „Teksaška bluz ikona je preminula juče, 16. jula u hotelskoj sobi u Cirihu, Švajcarska“ navedeno je u zvaničnom saopštenju PR agencije koja ga je zastupala. Imao je 70 godina. Nema detalja oko okolnosti njegove smrti, ali će se naknadno pojaviti.

Vinter i njegov brat Edgar su odrasli u muzičkoj porodici čiji su koreni duboko usađeni u deltu Misisipija – njegov otac je bio gradonačelnik mesta Leland, a Vinter je nedavno počastvovan od strane Blues Trail Marker-a. Još pre tinejdžerskih godina, Vinter je svirao i snimao, čak se i družio sa najvećim bluz zvezdama današnjice, uključujući Madi Votersa (Muddy Waters) i BB King-a. Svoj prvi album The Progressive Blues Experiment (u saradnji sa Vilijem Diksonom (Willie Dixon) na basu), snimio je 1968, a nakon čuvenog nastupa na The Fillmore East-u, potpisao je saradnju sa Columbia Records sa najboljim prednostima ikada datim jednom umetniku.

Nakon ovog velikog ugovora, Džoni je odmah izneo plan za njegov pristup klasičnom bluzu, prema njegovoj zvaničnoj biografiji, što je bila dobitna kombinacija za gomile fanova koji su tek otkrili bluz preko Džimija Pejdža (Jimmy Page) i Erika Kleptona (Eric Clapton). Vinter je nastavio da dobija odlične kritike za svoj inovativn bluz stajling, pa je 1970. godine objavio svoj komercijalno priznat Rock and Roll, Hoochie Koo, pre nego što se počeo boriti sa zavisnošću od heroina. Tek nakon niza godina zatražio je lečenje.

Uspešno se vratio na scenu, objašnjavajući za američki Blues Scene magazine, da je “vrhunac njegovog života”, to što je nakon zatvaranja Chess Records-a, uveo Madija Votersa u studio da snimi ono što će postati poznato kao snimak povratka bluzera, Hard Again. Na albumu je Vinter uglavnom izvodio većinu stvari na gitari, dok je Madi pevao. Vinter je producirao nekoliko albuma dobitnika Gremija za Madija, pre nego što je ovaj bluzer umro 1984. godine.

Vinter je osvojio nekoliko Gremi nominacija za svoj rad uključujići i njegovo sviranje slajda i primljen je u Blues Foundation’s Blues Hall of Fame 2003. godine, a bio je i jedan od 100 najboljih gitarista svih vremena prema Rolling Stone magazinu.

“Nisam roker”, rekao je Vinter za American Blues Scene, “ja sam bluzer”. Tokom turneje od svog najranijeg detinjstva od delte Misisipija i Baumonta u Teksasu do mesta gde je izdahnuo, Vinter je zaista živeo kao u toj svojoj izjavi u svakom mogućem smislu.

(Visited 140 times, 1 visits today)