Predstavljamo bend Belfast Food i njihov novi singl „Nisam pijan“


Belfast FoodBend Belfast Food iz Rijeke nastao je 1996. godine nakon odluke članova benda da im se tadašnje ime „Ima tu neshto“ baš i ne sviđa. Promena je usledila pred jedan koncert. Kum novog naziva bio je gitarista Erik.

Međutim, počeci grupe datiraju još u ranim devedestim, kad se trojka iz srednje muzičke škole u Rijeci – Marko Anić, Hrvoje Hodak i Sebastian Mavrić sastajala da bi uživali u novootkrivenim zvucima koji potiču iz Irske. Bilo je tu pesama koje su u originalu izvodili Dublinersi, Chifteansi, Pogues, Klanadth itd. što izvornih irskih, što autorskih pesama navedenih. Tokom nastupa koje su imali primetio ih je Erik, koji je tada svirao u bendovima Gipss, Beatles Revival Band i Les Beat, i priključio im se sasvim spontano. U Erikovoj glavi rodila se misao da napravi „pravi irski bend“ tako da je Belfast Food nastao fuzijom bendova Ima tu neshto i Les Beat.

Prvi CD izdali su 1997. godine pod nazivom „Live in Rijeka“ (Kondorcomm) na kojem je zabeležen nastup grupe na Uskrs u njihovom rodnom gradu. Dve godine kasnije objavili su album „Zašto Zato“ (Kondorcomm). Treći CD izlazi za Dallas Records 2003. godine pod nazivom „Melodije Irske i Kvarnera“. Za ovu izdavačku kuću izdali su i „Zeleni album“ kao i peti, ponovo koncertni, CD/DVD izdanje „Live in Tvornica“.

Najsvežiji rad benda možete videti upravo ovde ispod teksta. Singl „Nisam pijan“ najavljuje novi album koji se krčka u kuhinji riječkog benda.

Po rečima jednog od članova benda:

„Ljeta gospodnjega 2012. Belfast Food snimiše pjesmu inspiriranu stvarnim događajima iz njihove prebogate biografije i nazvaše je „Nisam pijan“ sa može bitnim podnaslovom (po nahođenju slušatelja) „Daj mi pit“. Video spot za navedenu pjesmu sniman je u poznatom, legendarnom i kultnom riječkom klubu „Palach“, i u snimanju su sudjelovali osoblje i posjetitlji kluba, kao i članovi grupe Belfast Food i neki njihovi rođaci. Dok je filozofska misao pri snimanju spota bila pokazati one štetne, ali i one manje štetne posljedice konzumacije alkohola, umjetnička forma se bazirala na mimezi video i računalnih igra tipa FPS (first person shooter, u slobodnoj interpretaciji nazvanoj FPD – first person drinking) a sve je snimljeno, montirano u, također, slobodnoj umjetničkoj interpretaciji navedene forme.“

(Visited 61 times, 1 visits today)