Predstavljamo 10 najboljih mladih beogradskih bendova


Zemlja GruvaTokom protekle godine na domaćim top-listama pojavio se niz novih bendova različitih žanrovskih orijentacija, ali s jednakom potrebom za kreativnim izrazom u okvirima aktuelne domaće scene…
Ako ih nekim slučajem niste primetili, sad je trenutak – predstavljamo vam neke od njih.

Zemlja gruva
RITAM – Ono što zvuk Zemlje gruva čini prepoznatljivim jeste da „bez obzira na to da li je to hip-hop, rege, soul, r’n’b, afro, bitno je da pesma ima dobar gruv, da ima zarazan ritam koji pomera”. Upravo u tome je njihov glavni adut – nepogrešivo razmrdavaju sve oko sebe. Prvi album Zemlje gruva „WTF is Gruvlend” može se skinuti na www.gruvlend.net.

Threesome
SURF – Threesome je eksplozivni surf-rok trio koji se u startu plasirao kao pobednik banjalučkog Demofesta 2010. Ekipa je poznata odranije – Uroš iz bendova Euforia i Cut Self Not, Jovana iz Metka za zlikovca i Pera iz Spitlivera. Kao Threesome su sabrali uticaje bendova Slacktone, Man or Astroman?, The Bambi Molesters, The Ventures…

Fitnes

BRAĆA – Fitnes je novi projekat braće Furunović iz Popečitelja. U pitanju je „visoko energetski fank rok sastav” koji takođe radi instrumentale, a neke od njih predstavio je na prvom studijskom izdanju „Udarci i varnice”, dostupnom za besplatan daunloud Silos etikete veb-magazina „Popboks“.

Kriške

BUKA – Kriške su već desetak godina prisutne na beogradskoj nezavisnoj muzičkoj sceni kroz rad sa raznim bendovima (Petrol, Virvel, Ola Horhe, Zemlja Broj 9…), ali tek 2009. je oformljena postava koja je svoj zvuk našla u sudaru energičnih ritmova, psihodelije hrabrih repeticija i „kontrolisane buke”. Možete ih uživo čuti u četvrtak u klubu „Gun“.

Svi na pod!

DEBI – „Muzika bez pravila – ili sa pravilima, kako god da im se dopadne i kuda god da ih odvede” – tako je svoj zvuk definisao sastav Svi na pod! Iako verovatno bend o kojem se najviše pričalo u prošloj godini, debi album se tek očekuje, a u međuvremenu bend širi armiju fanova hitovima kao što su „Ušće”, „Iza nas”, „Zlato”…

Izdrži ribice

AKVARIJUM – „Ribice vraćaju osmeh na lice, Ribice vrte kukove u krug” – najava je koju opravdava svaki nastup sastava Izdrži ribice. Muško-ženski vokalni tandem, zavodljiv disko-pop zvuk i laki, pamtljivi tekstovi učinili su Ribice klupskom atrakcijom, a za zagrevanje svratite na sajt wwww.izdrziribice.bandcamp.com

Ika

SAMA – Sastav Ika deli s Intruderom pevačicu Ivanu Smolović, ali je stilski potpuno drugačiji. Ika insistira na akustičnom zvuku, a postava uključuje vokal, gitaru, violinu i kontrabas. Prošle godine objavio je debi album „Sweet Path of Gold“, ocenjen kao jedinstveno melanholično, emotivno muzičko putovanje.

Dž Dž

POEZIJA – „Sviramo eklektični rok, socijalno smo i ekološki angažovani, uključeni i u književni rad i uredništvo na međunarodnim zbornicima poezije i proze”, ističu članovi benda Dž Dž, koji je nedavno debitovao albumom „A onda stanem i razmislim…” na onlajn etiketi Manekena Bigza.

Metak za Zlikovca

TRUBA – Metak Za Zlikovca se predstavlja jednostavno kao „beogradski instrumentalni sastav koji čine ritam sekcija, gitara i truba”, ali trebalo bi uključiti jedinstvenu energiju koju „Zlikovci” emituju svojim uzbudljivim fank-rok-džez fuzijama. Debi album „Live at Underground Studio” objavio je za hrvatsku etiketu „Slušaj najglasnije”.

Sinestezija

TALASI – Nju vejv se vraća svakih 30 godina, poručuju momci iz grupe Sinestezija i kao svoj odgovor nude „Aum” i „Glas”… Sinesteziju čini „spektar boja, četiri glave i spremnost da se zaviri duboko u podsvest”, a prvi studijski rezultat trebalo bi da stigne na proleće – album „Šminkanje stvarnosti”.

(Visited 407 times, 1 visits today)