Povratak korenima – povratak hevi metala!


Judas Priest - Redeemer of SoulsPravi hevi metal se vratio i pogodio pravo u centar, pravo među oči, sa žestinom i čvrstinom kakvom dolikuje i kao nekada. Sigurno prva, a verovatno i jedina grupa koja se može nazvati čistom hevi metal grupom – Judas Priest, najavili su novi, sedamnaesti po redu, album pod nazivom Redeemer of Souls.

Nakon šest godina od sjajnog konceptualnog albuma Nostradamus, reklo bi se da se Priest vraća korenima, tj. starom dobrom ustaljenom pravcu – hevi metalu.

„Ovo je veliki momenat za bend!, rekao je čuveni vokal Rob Halford i dodao da „su odlučili da ožive suštinu, odakle su započeli..“. Preovladavaju moćni, ponekad galopirajući, odsečni rifovi, bogate i koloritne duple solaže, precizna i jednostavna ritam sekcija i iznad svega vokal Roba Halforda, koji sa godinama nije izgubio ni boju, a ni visinu, koja ga je obeležila i kojom je on obeležio muziku. Tekstovi su polovično epski sa akcentom na figuru koja ima nadmoć nad svima i epitetima koji u prenesenom značenju glorifikuju upravo hevi metal. Stilom se definitivno vraćaju u period osamdesetih, a pesme se mogu uporediti sa momentima na albumima Screaming for Vengeance (1982), Ram it Down (1988) i Painkiller (1990).

Na albumu (koji će izaći početkom jula) nas očekuje 13 novih pesama, a nekoliko, kao što je naslovna „Redeemer of Souls“ i „Dragonaut“, obećavaju povratak benda Judas Priest, samim tim i povratak izvornog hevi metala, bez bilo kakvih primesa, prefiksa i geografskog porekla, a to je zapravo suština ove muzike.

(Visited 105 times, 1 visits today)