Povratak hrvatskog heavy metal sastava Undercode oduševio legije gamera diljem planete


UndercodeNije rijetkost čuti kako se neki bend, nakon niza godina mirovanja ponovno okupio zahvaljujući svojim obožavateljima, no, u Hrvatskoj jest.

Heavy metalci “Undercode”, od samih početaka djelovanja 1997. godine predstavljali su jednu od perspektivnijih zagrebačkih grupa za koju su mnogi bili uvjereni da će daleko dogurati.

Krajem 2001. objavili su svoj prvi album “Enlightening The World” koji je početkom naredne godine objavljen za australsko tržište, pod okriljem izdavačke kuće “Metal Warriors”.

Odmah po izlasku albuma “Enlightening The World” glazba Undercodea mogla se čuti i u mega-popularnoj PC igri “Serious Sam – The Second Encounter” koji je polučio izvanredan uspjeh diljem svijeta. Tri remiksirane verzije pjesama “As Above, So Below”, “Enlightening The World” i “Freedom Is Mine” osvojile su obožavatelje Serious Sama koji nažalost u to vrijeme nisu mogli kupiti CD jer grupa nije imala ugovor za područja Europe i Sjedinjenih Država.

U narednim godinama grupa je aktivno nastupala i pripremala pjesme za drugi album sve do 2005. kada se pjevač odlučio preseliti u Australiju. Članovi Undercodea nikada nisu proglasili raspad grupe, već su se dogovorili da će napraviti dulju stanku, do nekih boljih vremena.

Iako grupa preko pet godina nije bila aktivna, glazba Undercodea je živjela i osvajala nove poklonike, ponajprije zahvaljujući internetskoj distribuciji.

Da sve nije gotovo kad pomislite da je gotovo, dokazalo se krajem 2010. kada do članova grupe dolazi informacija o postojanju brojnog internetskog fan kluba u Rusiji, a nakon početnog čuđenja članovi grupe dogovaraju ponovno oživljavanje i okupljanje sa ciljem snimanja nikad dovršenog i objavljenog drugog albuma.

Istovremeno, nakon što su doznali da glazba Undercodea neće biti uključena u treći nastavak igre “Serious Sam – BFE”, razočarani ruski i fanovi iz drugih zemalja svijeta pokreću internet peticiju kojom zahtjevaju od izdavača i proizvođača ove igre da kontaktiraju grupu i ostvare novu suradnju. Njihova nastojanja su urodila plodom i kroz kraće vrijeme dolazi do kontakta “CroTeama” i tvrtke “Devolver” sa članovima Undercodea, a konačni rezultat dogovora je da će se dvije pjesme “The Gladiator” i “Final Fight” moći slušati tijekom borbi sa glavnim neprijateljima Serious Sama.

U srpnju ove godine basist Marko Karačić Karo, gitarist Ivan Špeljak Jitz, bubnjar Marijo Jakopović Brko i pjevač Damir Ljubičić Ljubo (aka Damien) održavaju kratki povratnički nastup u zagrebačkom InBaru, a zatim odlaze u studio gdje kompletiraju snimke koje su trenutno u fazi miksanja i post-produkcije.

22. studenog (novembra) 2011. objavljen je “Serious Sam 3”, a promotivni video spot “Final Fight” možete pogledati na službenim stranicama grupe www.undercode.org, YouTube-u kanalu te službenim Facebook stranicama.

Izlazak dugoočekivanog drugog albuma Undercodea zakazan je za prvu polovicu 2012., nakon čega bi trebala uslijediti i turneja po više europskih zemalja, navodi se u saopštenju benda.

{youtube}bqsIyJfwDp4{/youtube}

(Visited 138 times, 1 visits today)