Pol Mekartni o albumu ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’: „Bio je rizik!“


paul-mccartney-beatles-sgt-pepperPol Mekartni (Paul McCartney) u ekskluzivnom intervjuu za muzički magazin Mojo povodom 50 godina od objavljivanja albuma grupe The BeatlesSgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band podseća na okolnosti u kojima je nastao revolucionarni album i daje svoje viđenje muzičkog miksa koji i danas predstavlja glavnu prekretnicu u svetskoj pop muzičkoj sceni.

Mekartni podseća na period kritičke zbunjenosti koji je vladao pre, sada legendarnog albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Kako su se onda Bitlsi usudili da budu drugačiji?

„Uvek su nam govorili: ‘Izgubićete sve fanove ovim albumom’, a mi smo odgovarali sa: ‘Pa, izgubićemo neke, ali i pridobiti druge. Moramo ići unapred.’“

Tokom 1967. godine, grupe The Beatles su vodili bitku sa medijima koji su se našli u moralnoj panici i zabrinuti zbog prihvatanja i većeg konzumiranja opojnih supstanci mlađih generacija, kao i onih koji su smatrali da novi muzički stil grupe pruža nagoveštaje nekih skrivenih ideja. Čuveni ‘The Lovable Moptops’ stereotip nestao je preko noći.

„Sgt. Pepper je dobio očajne kritike u Njujork Tajmsu (New York Times), priseća se Mekartni. Kritičar Ričard Goldštajn (Richard Goldstein) je izjavio da ga mrzi, da smatra album čistim promašajem, a onda je prošetao ulicama, čuo priče i mišljenja ljudi, pa povukao sve što je prethodno rekao: „Hmmm…možda ipak i nije toliko loš“. Mi smo već bili navikli na tako nešto. ’She Loves You’ je banalna pesma, ali ako se nama svidela i ako smo smatrali da je kul, prosto bismo je provukli.“
„…Mislim, ’George doing Within You Without You’, potpuno indijska pesma – bilo je nešto što niko pre nije čuo, makar ne u tom kontekstu. Sve je to bio rizik i mi smo bili svesni toga.“

I pored svog uspeha albuma, postojao je jedan aspekt koji je konstantno provlačio oštru kritiku, možda čak i najviše od samih fanova.

„Bubnjevi se čuju u jednom uglu. Vokali u drugom. Na okupljanjima sa nekim našim prijateljima, tokom slušanja pesama ja bih viknuo: „Poslušaj ovde bubnjeve!“, ali oni se ne bi čuli. Oh! Čuju se tamo, u drugom čošku sobe.“

Povodom reizdavanja albuma ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, muskularni stereo miks Gila Martina (Giles Martin) vraća Bitlsove bubnjeve i vokale u centralni položaj, što je naišlo na odobravanje samog Mekartnija.

„Muskularni je dobra reč. Zvuči poput nas dok sviramo u prostoriji i zvuči kao da smo tako i planirali“, slaže se Mekartni.

(Visited 74 times, 1 visits today)