Pokušavam da se izborim sa manijakalnom depresijom


Legendarna irska pevačica Šinejd O’Konor nastupiće 3. jula u „Sava centru” u okviru tradicionalnog „Summertime festivala”. U ekskluzivnom intervjuu za „Blic” Šinejd govori o predstojećem koncertu, borbi sa manijakalnom depresijom, majčinstvu, muzici i religiji.

Da li znate nešto o Srbiji i srpskoj muzici?
– Za sada ne znam apsolutno ništa, nažalost.

Kakav ste repertoar spremili za publiku u „Sava centru” 3. jula?
– Pa, biće to malo akustičniji koncert, budući da ću nastupati samo sa jednim gitaristom i klavijaturistom. Napravili smo izbor pesama sa različitih albuma koje ćemo predstaviti publici.

Albumi „I Do Not Want What I Haven’t Got” i „Not.com.2U” su postigli veliku popularnost. Zašto nikada kasnije niste ponovili takav uspeh?
– Na neki način razlog je pesma „Nothing Compares To You” za koju su svi mislili da je pop numera. Meni je sve to bilo veoma neobično jer ja ne pišem pop muziku.

Godine 1992. ste u jednoj TV emisiji pocepali papinu sliku. Kakav je to uticaj imalo na vašu karijeru?
– Mislim da jeste imalo uticaja na moju karijeru, svakako, jer ja nisam bila srećna sa statusom pop zvezde, budući da nisam ni htela da postanem pop zvezda. Međutim, sada imam odličnu karijeru od koje pristojno živim. Ne žalim ni zbog čega i ne kajem se ni zbog čega.

Bolujete od bipolarnog poremećaja ili manijakalne depresije. Kako se borite s tim i da li to na bilo koji način utiče na vašu karijeru?
– Borim se tako što redovno uzimam prepisanu terapiju, bez lekova bi mi bilo veoma teško. Ovaj poremećaj zapravo mnogo više utiče na moj privatni život jer konstantno brinem oko najglupljih mogućih sitnica. To nema uticaja na moju profesiju, čak i pomaže kada je u pitanju pisanje pesama.

Sarađivali ste sa Piterom Gabrijelom, „Masiv atak”, U2, Mobijem, Ijanom Braunom… S kim biste voleli da radite u budućnosti?

– Ne znam ko će biti sledeći na redu, ali bih volela da sarađujem sa poznatim reperom Dr. Dreom i volela bih da vidim kakvu bismo muziku napravili.

Vaš album „Theology” inspirisan je Biblijom, a vi imate kontroverzan odnos prema religiji…
– Bog i religija nemaju veze jedno s drugim, jer je Bog postojao mnogo pre religije i postojaće uvek. U suštini, između vas i Boga nikada ne može postojati kontroverzan odnos. Mene, inače, interesuju različite religije koje istražujem.

Šta trenutno radite?
– Trenutno pišem za novi album, ali je još uvek rano reći kako će to izgledati. Inspiracija mi je prosto i jednostavno – život.

Kako vam se dopada savremena muzička scena?
– Danas postoji puno sjajnih ženskih izvođača kao što su Ejmi Vajnhaus, Lili Alen, koja je briljantan tekstopisac, Keti Peri, Rijana… Raduje me to što ima puno devojaka na sceni jer je ranije muzika bila veoma dosadna.

Kakvu muziku slušate?

– Ja volim da slušam gregorijanske korale jer me to opušta.

Koja je vaša poruka fanovima u Srbiji?
– Ovim putem ih sve pozdravljam i nadam se da će uživati na koncertu.

Četvoro dece

Imate četvoro dece, koliko vam je teško da balansirate između karijere i uloge majke? Da li nekada vodite decu na turneje?
– Ne vodim ih sa sobom, već otputujem na tri, četiri dana, pa se vratim kući na nedelju dana i sve tako u krug. Imam jednu dadilju i jednu kućnu pomoćnicu koje mi pomažu oko dece, tako da u suštini imam veliku podršku.

Autor: Marija Mijatović

Izvor: Blic Online

(Visited 44 times, 1 visits today)