Pogledajte prvi spot sa novog albuma sastava Damir Imamović Sevdah Takt


Damir Imamović Sevdah TaktPesma „Sarajevo“ novi je autorski rad Damira Imamovića koji govori o jednom drugačijem gradu raskidajući sa sevdalijskom tradicijom hvalospeva o gradovima. Poslušajte i pogledajte u daljem tekstu.

„Sarajevo“, pesma koja otvara album, stavlja poznato sevdalijsko sazvučje u službu jednog „drugog Sarajeva“, nestajućih i zaboravljenih generacija onih koji se nisu uklopili a tiho su obojili kulturni i politički život bosanskog glavnog grada. Celokupnim albumom provejava elegična atmosfera, ali i sporogoreća ekstaza: od „Opio se mladi Jusuf-beg“ (još jedan od Sarajlija među nama) pa sve do predivne i gipke „Lijepa Zejno“, pesme koja pokazuje tačno šta nedavno uvođenje violine donosi Sevdah Takhtu. Između njih leže pesme nade i slomljenog srca u zadivljujućoj igri između tradicije i inovacije, na albumu koji je više ili manje jednako podeljen između Imamovićevih originalnih kompozicija i pesama autora čija su imena odavno zaboravljena.

Muzičarima je obično teško da objasne šta je to što sviraju, otkud dolazi i kamo ide. Sevdah Takht Damira Imamovića nema takvih poteškoća. Novi album koji stiže nakon mnogo hvaljenog prvenca iz 2012. godine, čudo je jasnog promišljanja, kristaliziranih melodija i duboke refleksije.

Preuzevši ime od sevda, turske riječi za „ljubav“, sa korijenom u arapskom sawda („crna žuč“ ili „melanholija“), sevdah se na Balkanu izvodi, u ovoj ili onoj formi, negde od 15. veka. Iako se možda prečesto podlegne iskušenju da se nazove „bosanskim bluzom“, sevdalijska poetska i muzička preokupiranost ljubavlju, čežnjom i gubitkom otkriva vezu sa drugim evropskim tradicijama kakva je, npr., fado, čiji centralni koncept saudade i sam stoji u vezi sa sawda.

Rođen i odrastao u Sarajevu, Damir Imamović uronio je u zvuk sevdaha još od detinjstva. Mnogo je toga napisano o njegovoj zvezdanoj porodičnoj tradiciji – dedi i ocu koji su zapamćeni kao legende ovog žanra. Međutim, od dana kada je rasterivao dosadu u skloništu učeći prve akorde na gitari tokom opsade grada ranih 1990ih, Damir je potpuno promenio pravila igre. Jer ne radi se o čoveku koji bi bez puno truda upisao sebe u liniju naslednog prava – bilo bi to prelagano. On dolazi sa pitanjima i, iznad svega, izazovima: pitanjima za čuvare baštine koji su posvećeni svođenju stila, ritma i repertoara na zatvoreni skup konvencija; i izazovima nešto novijim, dvadesetovekovnim ortodoksijama koje bi od sevdaha htele napraviti odraz nacionalnog karaktera. Imamovićeva umetnost nije ništa drugo do tiha, uporna pobuna unutar sevdaha – duboko promišljen rad koji odbija zavodljivost nacionalizma. On tu muziku odvodi izvan njenog rodnog mesta i pokazuje joj svet.

Novi album iscrpljuje ove muzičke i kulturne ortodoksije. Naslov Dvojka odnosi se (možda i pomalo provokativno) na dvočetvrtinski ritam iz vremena „zlatnog doba“ sevdaha – 1950ih i 1960ih, kada su mnoge konvencije žanra kodificirane i kada je ono što nisi mogao raditi imalo jednaku težinu kao i ono što si mogao. Dovoljno je ljubavi za te konvencije da bismo mogli govoriti o jednom, iako skeptičnom, odavanju počasti starijim generacijama Radija Sarajevo. Ipak, ovo ne bi bio album Sevdah Takhta da od samog početka ne kreće potpuno po svom.

Album Dvojka izlazi 29. aprila 2016. u izdanju renomiranog izdavača Glitterbeat Records.

  • Foto: Amer Kapetanović i Rade Marković

(Visited 279 times, 1 visits today)