Poezika i ove godine u Novom Sadu


Deseto izdanje festivala Poezika održaće se 8. i 9. juna u Kulturnom centru Novog Sada, a učesnici su The Strange, J.R. August i Katarina Pejak.

Festival će otvoriti jedan od najtalentovanijih i najintrigantnijih kantautora u regionu J. R. August koji je po glasovima žirija konkursa festivala Poezika 2019. izabran za najboljeg kantautora u regionu. O talentu ovog mladog kantautora, multi-instrumentaliste, kompozitara mnogo govori i to da ga je jedan od najpoznatijih bendova na svetu Coldplay primetio nakon objavljivanja pesme  “Man With The Magnificent Mind” i podržao uvrstivši ga na listu talentovanih muzičara. Ta pesma bila je deo njegovog konceptualnog projekta pod nazivom Change of Seasons. J.R. August do danas je objavio pet EP izdanja: spomenuti Change of Seasons, Tea Party with Mr. Death, 33, Tales from the Forest i Black Waters, a upravo je potpisao ekskluzivni ugovor za Croatia Records. 

Katarina Pejak je mlada kantautorka i pijanistkinja čarobnog glasa koja je već ostvarila uspeh u Americi. Diplomirala je na Berkliju u Bostonu 2014. godine. Iste godine je dobila i nagradu za posebna dostignuća Songwriting Achievement Award i bila gostujući predavač na Berkliju. Objavila je 4 albuma: Perfume & Luck (2010), First Hand Stories (2012), Old, New, Borrowed & Blues (2016) i najnoviji album Roads That Cross (2019) koji je objavila za renomiranu nemačku bluz kuću Ruf Records. Nakon što je diplomirala u Bostonu živela je u Nešvilu i nastupala u SAD i Evropi, trenutno je na evropskoj turneji pod nazivom Blues Caravan.

Katarinu podjednako cene i hvale muzički novinari i kritičari širom sveta kao i publika.

Publika u Novom Sadu imaće jedinstvenu priliku da 8. juna premijerno čuje supergrupu The Strange, ovaj osmočlani bend oformili su čuveni američki kantautor i producent Chris Eckman iz Sijetla, mnogima poznat kao frontmen benda The Walkabouts, i Dalibor Pavičić autor širom sveta poznatog hrvatskog benda The Bambi Molesters. Pridružili su se i drugi članovi benda The Bambi Molesters, koji iza sebe imaju mnogo internacionalnih nastupa i nagrada, a jedna od njihovih pesama našla se i u kultnoj američkoj seriji Breaking Bad. Sarađivali su sa velikim muzičarima svetske i domaće rok scene, kao što su R.E.M, The Cramp i druge, mnogobrojne recenzije, pohvale, ali i turneje po Evropi i Novom Zelandu. The Strange još čine i članovi poznatog amerikana benda iz Rijeke My Buddy Moose. Novi album benda The Strange Echo Chamber snimljen je u čuvenom studiju u Pragu u kome je i Dejvid Bouvi (David Bowie) snimao svoje albume, već je dobio niz nagrada i proglašen albumom godine od strane najrelevatnijih kritičara, a nominovan je i za čuvenu nagradu Impala za najbolji album u Evropi.

I ove godine je festival Poezika besplatan.

(Visited 11 times, 1 visits today)